Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ca pana in anul 2014 va fi mentinut programul anuntat privind varsta de pensionare, astfel incat femeile ar urma sa iasa la pensie, la acea data, la 60 de ani, iar barbatii la 65 de ani.

"Pana la 1 ianuarie 2014 nu se vor opera modificari fata de ce este stabilit prin legea 19/2001. Este destul de greu de declarat in acest moment daca varsta de pensionare va ajunge la 70 de ani in 2050", a mai spus Sarbu, intrebat daca Guvernul ia in considerare majorarea varstei de pensionare, potrivit unui raport recent al Bancii Mondiale.

El a adaugat ca o decizie de asemenea anvergura trebuie luata cu mult timp an inainte de data intrarii sale in vigoare, intrucat fiecare om trebuie sa stie cu multi ani inainte la ce varsta se va pensiona, scrie NewsIn.

In ce priveste legea unica a pensiilor, Sarbu a precizat ca aceasta masura va fi avuta in vedere dupa ce va fi finalizata legea unica a salarizarii in sistemul bugetar.

Banca Mondiala nu recomanda pensionarea la 70 de ani, ci reformarea sistemului de pensii

Banca Mondiala nu recomanda Guvernului Romaniei sa ridice varsta de pensionare la 70 de ani, ci sa-si reformeze sistemul de pensii si piata financiara, pentru a oferi pensii de limita de varsta sigure din punct de vedere economic, potrivit unui comunicat transmis de institutie.

Estimarile pentru anul 2050 arata ca sistemul de pensii din Romania va avea deficite in crestere, daca executivul nu va lua masurile necesare pentru sustenabilitatea acestuia.

Drept urmare, daca nu va fi abordata problema imbatranirii populatiei, aceasta va pune in pericol siguranta economica si bunastarea pensionarilor, se arata in comunicatul Bancii Mondiale.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.