Dinu Patriciu, singurul roman din topul celor mai bogati oameni din lume, spune ca un imprumut de la FMI este un semnal foarte prost si ca posibilii investitori se retrag, intrucat nu mai au incredere in succesul unei investitii in Romania.


  • Opinii diferite in familia liberalilor

Opinia are relevanta atat prin prisma faptului ca este formulata de unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din mediul de business autothton, cat si prin pozitia lui Dinu Patriciu de membru-cheie al Partidului National Liberal, entitatea politica ce a guvernat Romania la inceputul crizei financiare, aflata in prezent in plin proces de reorganizare. Liberalii transmit in aceasta perioada opinii diferite in privinta imprumutului de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International: daca presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, declara constant ca Romania nu are nevoie de un acord cu FMI, fostul ministru de finante, Varujan Vosganian, sustine ca imprumutul este necesar.

Mai multe informatii despre parerile din familia liberalilor, gasiti aici.


  • Vosganian: Imprumutul de la FMI este necesar

Fostul ministru de finante, Varujan Vosganian, a declarat ca Romania are nevoie de imprumutul de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International, din cauza riscului prezentat de deficitul public, necesarul de finantare fiind, in opinia lui, de 18-20 miliarde de euro. "Daca am avea un exercitiu fiscal bun si un deficit bugetar al statului finantabil, nu am avea nevoie de acord de la FMI. Problema este insa ca Guvernul nu reuseste sa asigure o proiectie sustenabila a deficitului public, deficitul public va fi mult mai mare pentru ca o sama de venituri au fost supraestimate, o seama de cheltuieli nu au fost incluse in legea bugetului si produsul intern brut a fost prognozat exagerat. (...) Daca vrei o protectie linistitoare pentru Romania, ai nevoie de 18-20 miliarde de euro", a declarat, in conferinta de presa, la Iasi, seful Comisiei economice din cadrul Senatului, Varujan Vosganian, citat de NewsIn.

Mai multe detalii despre opinia fostului ministru de finante, gasiti aici.

  • Tariceanu: Romania nu are nevoie de ajutorul FMI

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca Romania nu are nevoie de un acord cu Fondul Monetar International, insa guvernantii vor sa gaseasca un scut care sa ii "fereasca politic" de scaderea credibilitatii in fata electoratului. Fostul premier al Romaniei a mai spus ca primul-ministru Emil Boc are nevoie de acest scut, pentru ca nu are curaj de a explica populatiei ca nu se pot pune in aplicare promisiunile electorale si ca e nevoie de luarea unor masuri nepopulare.

Mai multe informarii despre parerea lui Calin Popescu Tariceanu, gasiti aici.


  • Isarescu: Este nevoie de finantare externa cu caracter preventiv

Guvernatorul BNR a prezentat membrilor Guvernului necesarul de finantare externa, conditiile, costurile si programul de masuri impuse de contractarea unui imprumut extern si a subliniat necesitatea unei finantari externe cu caracter preventiv, care sa asigure stabilitatea economica a tarii. "Guvernatorul bancii centrale a facut o prezentare a necesarului de finantare externa, a conditiilor, a costurilor, precum si a programului de masuri necesare in acest context. Guvernatorul Mugur Isarescu a subliniat necesitatea unei finantari externe cu caracter preventiv, pentru asigurarea stabilitatii economice a tarii si care sa asigure dezvoltarea economica, precum si protejarea intereselor economice ale populatiei", potrivit unui comunicat remis de Guvern la finalul intalnirii.

Mai multe detalii despre nevoia Romaniei de finantare cu caracter preventiv, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.