Banca Nationala a Romaniei si Guvernul isi asuma prin Programul de convergenta ce va fi transmis Comisiei Europene o tinta de inflatie pentru anul viitor de 3,5% si de 3,2% in 2011.

Programul de convergenta al Romaniei la zona euro pentru perioada 2008-2011 are in vedere o tinta de inflatie neschimbata fata de 2009, de 3,5% plus/minus un interval de un punct procentual in jurul acesteia.

BNR arata ca “in favoarea unei abordari prudente in ceea ce priveste stabilirea tintei de inflatie pentru 2010 mai pledeaza continuarea previzibila a manifestarii in urmatorii ani a efectelor inflationiste directe, exercitate de factori aflati in afara sferei de influenta a bancii centrale, cei mai importanti fiind ajustarea preturilor administrate si a impozitelor indirecte, derularea procesului de convergenta in plan real si nominal a economiei romanesti si mentinerea unor rigiditati nominale asimetrice“.

„Pentru anul 2010 s-a optat pentru mentinerea tintei de inflatie la nivelul anului anterior, respectiv la 3,5%, plus/minus un punct procentual.

Argumentul principal al acestei optiuni il constituie stringenta atingerii obiectivului de inflatie fixat pentru 2010 - esentiala pentru prezervarea credibilitatii BNR, in conditiile in care ratele s-au plasat in 2007 si 2008 la niveluri superioare tintelor fixate, sub impactul multiplelor si amplelor socuri inflationiste produse succesiv sau simultan“, se arata in Programul de convergenta 2008, pentru perioada 2008-2011, citat de MEDIAFAX.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.