Traderii din energie se opun publicarii contractelor pe termen lung cu Hidroelectrica, negociate in mod direct in perioada 2003-2005. „Baietii destepti” ar castiga peste un miliard de euro daca guvernul ar desecretiza fara acceptul lor contractele cu Hidroelectrica.

„In urma cu patru ani, cand au inceput scandalurile legate de modul in care acesti furnizori au obtinut contracte pe termen lung in mod direct, am facut o analiza impreuna cu casele de avocatura, in urma careia a rezultat ca doar pentru cele doua contracte de export, respectiv cel cu Atel (Buzmann Industries, cumparat de Atel in 2007 – n.r. ) si EGL, trebuie sa platim penalitati de un miliard de euro”, au declarat, pentru „Adevarul”, surse din Hidroelectrica.

Preturi la jumatate fata de bursa

In ceea ce priveste sansele pe care le are actualul guvern de a publica aceste contracte, reprezentantii producatorului de energie au precizat ca presedintele Traian Basescu a cerut acelasi lucru si in 2006, iar traderii au raspuns ca nu sunt de acord sub nicio forma.

Singurul furnizor care a acceptat publicarea contractului sau cu cel mai ieftin producator de energie din Romania este Luxten, care cumpara in 0,3 TWh in 2009 de la Hidroelectrica.

Potrivit contractului, pretul de achizitie este, incepand cu 1 februarie 2009, de 115 lei pe MWh pentru plata lunara, 110 lei/MWh pentru plata cu o anticipatie de trei luni si 108 lei pentru un avans de patru luni.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.