Primul ministru Emil Boc, prezent ieri la intalnirea Societatii Academice Romane (SAR), sustine ca “exista sperante” pentru Romania in combaterea crizei economice. In opinia premierului, absorbtia de fonduri europene (aprox. 30 miliarde euro) ar putea schimba Romania din temelii.

Premierul Emil Boc s-a scuzat din nou pentru marele deficit bugetar rezultat din proasta administrare a Guvernului Tariceanu. "In perioada octombrie - decembrie 2008 Guvernul Tariceanu a cheltuit 4 miliarde de euro pentru fonduri si sevicii personale", a tinut sa precizeze Boc la intalnirea SAR.

Boc a adaugat ca cea mai mare vina a efectelor crizei economice se afla in Romania si in incapacitatea fostilor guvernanti de a pune la punct programele de absorbtie de fonduri europene.

In acest sens premierul a reprosat Guvenului Tariceanu ca desi in Romania exista 7 programe autoriale de absorbtie de fonduri, pana la sfarsitul anului 2008 doar unul a functionat, iar pe langa asta, putinele fonduri aduse au fost prost folosite, in interese personale.

Emil Boc a oferit garantia ca pana la 25 februarie se vor finalize documentatiile in privinta punerii in practica a tuturor celor 7 programe autoriale de absorbtie de fonduri europene.

Prin aceasta demarare a guvernului, premierul spera sa reusesca sa introduca in tara aproximativ 30 de miliarde de euro, bani care, in opinia sa, “ar putea schimba Romania din temelii”.

De asemenea, premierul a adaugat ca principala strategie anti-criza adoptata de Guvern este aceea de alocarea a 10,2 miliarde de euro pentru investitii. Premierul vede aceasta masura ca fiind solutia optima pentru scoaterea Romaniei din criza.

Din planul Guvernului face parte si scaderea cheltuielilor legate de personal, in scopul eliminarii bugetarilor de lux si a majorarii salariale in functie de performanta. “Cheltuielile legate de personal s-au dublat in perioada 2005 – 2008, fara insa sa coreleze cu cresterea calitatii serviciilor publice. Noi vrem debirocratizarea sistemului in favoarea cetateanului”, a punctat Boc.

Primul ministru a declarat ca pentru a nu se ajunge ca in 2011 tot bugetul de stat sa mearga pe salarii si pensii, cresterile salariale vor trebui sa coreleze cu performantele. “Sper sa putem vorbi de majorari salariale din aprilie”, a declarat Boc.

Emil Boc si-a incheiat discursul de la intalnirea SAR explicand ca acest Guvern nu va fi unul al pomenilor, ci va fi unul onest si responsabil.

SAR: Bugetul se bazeaza pe niste fonduri europene prea incerte


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.