Grupul de Economie Aplicata vrea sa stranga 100.000 de semnaturi pentru ca administratorii de pensii private obligatorii sa garanteze un randament anual cel putin egal cu inflatia, deoarece considera necesara aceasta masura in contextul crizei internationale. Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania critica propunerea, considerand-o nerealista, inaplicabila si care loveste in interesele pe termen lung ale romanilor

Campanie de strangere de semnaturi

Grupul de Economie Aplicata vrea sa stranga 100.000 de semnaturi pentru ca administratorii de pensii private obligatorii sa garanteze un randament anual cel putin egal cu inflatia, deoarece considera necesara aceasta masura in contextul crizei internationale, a spus directorul executiv al GEA, Liviu Voinea (foto).

"Suntem fortati sa contribuim la pensiile private obligatorii, dar nu avem o garantie reala privind randamentul minim. Contextul crizei financiare internationale face si mai acuta aceasta tema, a securitatii financiare a populatiei. Asa cum este conceput in prezent sistemul de pensii private obligatorii (pilon II), riscam sa primim o pensie fara valoare", a explicat Voinea.

Mai multe detalii despre campania de strangere de semnaturi a GEA, gasiti aici.
APAPR: O propunere nerealista si inaplicabila

Cu privire la propunerile vehiculate in ultima perioada, privind propunerea garantarii de randamente peste inflatie in Pilonul II de pensii private obligatorii, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) argumenteaza ca propunerea este incompatibila cu legislatia Romaniei si cu filosofia reformei pensiilor, precum si cu Pilonul II romanesc.

„Nicaieri in lume nu exista un sistem de pensii private asemanator celui romanesc care sa oblige prin lege la garantarea de randamente peste inflatie”, a declarat presedintele APAPR, Crinu Andanut, adaugand ca in regiunea Europei Centrale si de Est exista 11 state cu sisteme de pensii private asemanatoare cu cel romanesc. „Niciunul nu obliga la garantarea prin lege a randamentelor peste inflatie, dar toate pietele de profil au reusit aceasta performanta (studii de caz pe Polonia si Ungaria)”, afirma APAPR.

Mai multe informatii despre opinia APAPR cu privire la propunerea GEA, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.