Banca Nationala a Romaniei (BNR) ia in calcul o prognoza de crestere economica de 2,2 - 2,3% in 2009 si nu exclude recesiunea, dar considera ca probabilitatea ca aceasta sa se instaleze este foarte redusa. Totodata BNR analizeaza posibilitatea unui imprumut de la FMI si a stabilit tinta inflatiei pentru 2010, la 3,2%.

"Probabilitatea de recesiune este foarte mica. Noi consideram mult mai probabila o crestere economica pe teritoriu pozitiv", a spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa, citat de NewsIn. El estimeaza ca avansul economic va reveni in 2010 catre nivelul potential, care in conditiile crizei globale, este calculat de BNR intre 5 s,i 5,5%, fata de estimarea anterioara, de 6%.

Guvernul ia in calcul, pentru acest an, un nivel al cresterii economice de 2,5%, usor peste prognoza BNR, anunta Wall-Street.

BNR a acordat anul trecut un credit special de 0,2% din PIB unei banci

Tot Wall-Street mai scrie ca, una dintre bancile din sistem a primit anul trecut de la BNR un credit special in valoare de 0,2% din PIB, care ulterior a fost returnat, facilitatea fiind necesara in conditiile in care banca respectiva s-a confruntat cu o lipsa de incredere, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Solvabilitatea in sistem este extrem de solida. Anul trecut am acordat un credit de lichiditate, dar valoarea acestuia a fost redusa, de 0,2% din PIB. Ulterior, acesta a fost returnat", a explicat Isarescu.

BNR nu are o pozitie clara privind eventuala finantare de catre FMI

BNR nu are o pozitie clara privind eventuala finantare de catre FMI a Romaniei si se afla in faza de "analiza multilaterala" a acestei posibilitati, a declarat guvernatoru BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca are doar rolul de negociator in relatia cu FMI, conform Wall-Street.

"Suntem in discutii cu privire la o eventuala finantare. Deocamdata trebuie sa evaluam cat de serioasa este problema datoriei private pentru Romania, care este cea mai mare si concentrata pe cateva firme si banci mari", a spus Isarescu

El a precizat ca Romania, fiind membra a UE, nu poate negocia cu alte institutii fara a se consulta in prealabil cu Bruxelles-ul.

Inflatia va cobori la 3,2% la finalul lui 2010

BNR estimeaza pentru sfarsitul anului viitor, o rata anuala a inflatiei de 3,2%, nivel situat in interiorul intervalului tintei pentru 2010 se arata in Raportul trimestrial asupra inflatiei, anunta Wall-Street.

Mai devreme, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca banca centrala vrea sa propuna o tinta de inflatie pentru 2010 de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), urmand ca aceasta sa fie discutata dupa adoptarea bugetului de catre parlament, titreaza NewsIn.

"Scenariul de baza al proiectiei curente, sub rezerva gradului neobisnuit de incertitudine asociat evaluarilor cantitative, plaseaza rata anuala a inflatiei la sfarsitul anului 2009 la nivelul de 4,5 la suta, similar celui prognozat in Raportul asupra inflatiei din luna noiembrie 2008. Pentru sfarsitul anului 2010 se prevede reducerea ratei inflatiei la 3,2 la suta", se spune in raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.