Sterling Resources precizeaza intr-un comunicat ca in cei 11 ani de activitate in Romania a respectat si a aplicat toate reglementarile prevazute de legislatia Romaniei si a UE si ca a facut investitii directe de circa 56 milioane dolari, in operatiuni de prospectiuni seismice si foraj.

Compania mentioneaza ca Acordul petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost semnat la data de 6 august 1992, in baza Legii nr. 64/1992 privind acordarea unor facilitati pentru atragerea de capital strain in domeniul explorarii si exploatarii zacamintelor de petrol si gaze, si a fost aprobat prin HG nr. 570/1992. Acordul petrolier acopera o suprafata totala de aproximativ 4.119 km patrati si a fost adjudecat ca urmare a unei licitatii internationale si este un contract pe riscul si cheltuiala exclusiva a investitorului, precizeaza reprezentantii Sterling Resources.

"Sterling Resources a investit in explorarea petroliera in Romania incepand din 1997. In mod specific, pentru lucrarile executate in Marea Neagra am facut investitii directe de aproximativ 56 milioane dolari, in vederea realizarii de operatiuni de prospectiuni seismice si foraj. In total, investitiile efectuate in perimetrele Pelican si Midia, incepand din 1992 si pana in prezent, se ridica la aproximativ 130 milioane dolari. In plus, Sterling a facut investitii directe de aproximativ 12 milioane dolari in lucrarile de explorare din perimetrul Craiova Sud", a mentionat directorul general al Midia Resources S.R.L. si vicepresedinte al Sterling Resources Ltd., Stephen Birrell, potrivit NewsIn.

Datorita diferendului dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre, perioada initiala de explorare a fost suspendata la data de 15 decembrie 2003, in asteptarea hotararii Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Totodata, s-a convenit ca investitorul poate relua operatiunile petroliere doar in anumite portiuni ale suprafetelor contractuale, mentinand suspendarea pentru alte portiuni ale perimetrelor respective.

In 2007 si 2008, din cei 4.119 km patrati s-a ridicat suspendarea pentru o suprafata totala de 254 km patrati, situata in perimetrul Midia, in afara zonei de disputa intre Romania si Ucraina. In aceasta suprafata, titularul acordului petrolier, Sterling Resources Ltd., a forat 3 sonde de explorare, care au confirmat existenta unor resurse de gaze naturale. "In cazul in care resursele sunt comerciale, Sterling estimeaza ca punerea acestora in valoare ar necesita investitii de aproximativ 450 milioane dolari, pe care compania ar urma sa le finanteze din fonduri proprii. In acest context, Sterling estimeaza este ca productia ar putea incepe in 2011-2012", potrivit comunicatului.

"Actul aditional nr.11 la acordul petrolier, aprobat prin HG nr. 1443/12.11.2008, a fost semnat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Sterling Resources Ltd, la data de 24 august 2007, cand nu se putea anticipa nici data emiterii hotararii Curtii Internationale de Justitie, nici continutul acesteia. Actul aditional nr. 11 a vizat alinierea prevederilor acordului petrolier, incheiat in anul 1992, la dispozitiile legislative actuale, cu precadere cele in materie petroliera, fiscala si de mediu. Acest fapt permite trecerea la dezvoltarea si punerea in productie a structurilor Doina si Ana, evidentiate in perimetrul Midia. Prin actul aditional nr. 11 nu s-au acordat firmei Sterling suprafete suplimentare, fata de cele primite in 1992. Actul aditional nr. 11 a urmat procedura de avizare de catre ministerele de resort, care a durat 20 de luni, si a fost aprobat de catre Guvern la data de 12 noiembrie 2008", precizeaza Sterling.

Restul perimetrelor Pelican si Midia (in total aproximativ 3.865 km patrati, din cei 4.119 km patrati), se afla in continuare in regim de suspendare, urmand ca problema ridicarii suspendarii sa fie discutata cu ANRM, in contextul recentei decizii de la Haga, potrivit Sterling Resources.

Prim-ministrul Emil Boc a dispus demararea procedurilor in vederea declasificarii anexei la Hotararea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008 privind privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia. De asemenea, seful Executivului a sesizat Departamentul de Control al primului-ministru in vederea elucidarii conditiilor in care a fost atribuit contractul de concesionare incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd.

Potrivit datelor furnizate, Sterling Resources Ltd. este o companie canadiana cu sediul la Calgary, Provincia Alberta. Investitorul Sterling Resources Ltd. este listat la bursa din Toronto TSX Venture Exchange, actiunile sale tranzactionandu-se sub simbolul "SLG". Sterling Resources Ltd. desfasoara operatiuni petroliere in Marea Britanie (atat in Marea Nordului cat si pe uscat), in Franta si in Romania (atat pe uscat – Perimetrul Sud Craiova, cat si in Marea Neagra – Perimetrele Pelican si Midia). Compania detine o cota de participare in perimetrele Pelican si Midia incepand cu aprilie 1997, cota care, in prezent, este de 100%.

Potrivit NewsIn, Midia Resources S.R.L. este o filiala detinuta integral de Sterling Resources Ltd. si are calitatea de operator, raspunzand de managementul executarii operatiunilor petroliere, care se realizeaza prin contractori de specialitate (prospectiuni geofizice, foraj, investigarea de sonda, studii geologice, etc.).

Fondurile necesare desfasurarii activitatii Midia Resources S.R.L. nu provin din surse proprii, ci sunt furnizate direct de catre firma mama, Sterling Resources. Midia Resources S.R.L are nevoie numai de capitalul social mini prevazut de lege, potrivit informatiilor prezentate de Sterling Resources.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.