Grupul Rompetrol considera ca speculatiile si insinuarile privind implicarea sa in dezvoltarea si exploatarea perimetrelor din Marea Neagra sunt exagerate si nu se bazeaza pe niciun fapt real, rezervandu-si dreptul a solicita asumarea raspunderii juridice pentru orice declaratie care poate aduce atingere activitatilor curente, angajatilor si actionarilor sai.

Potrivit informatiilor aparute in presa, grupurile OMV-Petrom si Rompetrol sunt principalii castigatori ai zacamintelor romanesti de titei si gaze naturale din platoul Marii Negre, Niculae Vidu fiind romanul care apare in posturi de conducere in doua firme care au afaceri cu petrol la Marea Neagra, fiind atat administrator al Rompetrol Well Services SA, cat si director general adjunct al reprezentantei in Bucuresti al Sterling Resources Limited.

"Asistam la o manipulare politica, prin crearea unor teorii ale conspiratiei care urmaresc discreditarea mea si a activitatilor/angajatilor Grupului Rompetrol. Tin sa precizez ca nici Grupul Rompetrol, al carui actionar majoritar este KazMunaiGaz, si nici eu, in calitate de director general al Grupului, nu am avut si nu avem vreo legatura cu perimetrele aflate in discutie. Multe persoane isi dau cu parerea despre situatia perimetrelor din Marea Neagra, dar foarte putini iau in considerare parerea specialistilor in domeniu, care spun ca cifrele privind potentialul platformei continentale sunt exagerate iar costurile de explorare/exploatare sunt foarte ridicate, de ordinul zecilor si chiar sutelor de milioane de dolari", a declarat Dinu Patriciu, director general al grupului Rompetrol, intr-un comunicat de presa dat joi publicitatii.

Potrivit magnatului Dinu Patriciu, incercarea de a gasi o legatura intre grupul Rompetrol si companiile Sterling Resources/Midia Resources este fortata, tinand cont ca intre acestea nu au existat decat relatii comerciale, de prestari servicii pentru perimetrele Craiova Sud si Midia. Aceste contracte s-au derulat doar in perioadele mai 2005 - iunie 2006 si octombrie 2007 - iunie 2008 si nu din 1995, asa cum s-a vehiculat anterior, explica acesta.

"Grupul Rompetrol, prin Upstream - divizia de foraj si servicii la sonda si Rompetrol Well Services, a incheiat in mai 2005 cu Sterling Resources o serie de contracte comerciale pentru realizarea unor servicii de cimentare si <<mudlogging>> (masuratori in timpul forajului) in perimetrul Craiova Sud. Aceste contracte s-au finalizat in iulie 2006. In perioada octombrie 2007 - iunie 2008, Rompetrol a asigurat prin companiile mai sus amintite, acelasi tip de servicii si pentru perimetrul Midia, concesionat de Midia Resources", se arata in comunicatul transmis de Rompetrol.

In comunicat se mai mentioneaza faptul ca Grupul Rompetrol nu si-a exprimat pana in prezent interesul pentru concesionarea sau stabilirea unor parteneriate privind exploatarea viitoarelor perimetre din Marea Neagra.

In privinta situatiei lui Nicolae Vidu, reprezentantii Rompetrol mentioneaza ca acesta are o experienta profesionala de peste 35 de ani in geologie si explorare si a fost ales in 2007 in functia de administrator al Rompetrol Well Services, alaturi de alte 2 persoane. Pozitia detinuta de acesta nu contravine legilor in vigoare, iar astfel de situatii le putem gasi atat in Romania cat si in strainatate. Potrivit Rompetrol, din respect pentru companie, dar si pentru a elimina toate speculatiile privind legatura Rompetrol - Sterling Resources/Midia Resources, Nicolae Vidu a decis sa demisioneze din pozitia de administrator al Rompetrol Well Services, companie listata din 1998 la Bursa de Valori Bucuresti.

Cu o experienta in domeniu de peste 30 de ani, Rompetrol Upstream coordoneaza activitatile de foraj, serviciile de sonda si pe cele de explorare si productie (E&P, Drilling si Well Services-Petros) ale Grupului Rompetrol in Romania si la nivel international. Pe plan intern, Rompetrol detine in concesiune 5 perimetre de explorare - Satu Mare, Zegujani, Gresu, Nereju si Focsani si un perimetru de productie la Golesti. Pentru perimetrul din Golesti, compania deruleaza un program de evaluare si un studiu de fezabilitate privind reactivarea zacamantului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.