Pana in 2020 s-ar putea investi 18,2 miliarde euro in energii din surse regenerabile. Potentialul eolian al tarii depaseste puterea instalata actuala a sistemului romanesc cu 2.000 MW.

Romania are cel mai mare potential pentru energia eoliana din Europa Centrala si de Est si ar putea atrage investitii in energia din surse regenerabile de 18,2 miliarde euro pana in 2020, dintre care 4 miliarde in ferme de mori de vant, estimeaza analistii Erste Bank.

Expertii avertizeaza insa ca exploatarea potentialului eolian necesita investitii mult mai mari, deoarece este conditionata de capacitatea de trasport si de echilibrare. Pe de alta parte, nu putem stoca energia si avem de nevoie de o sursa alternativa de acoperire in situatiile in care vantul nu bate suficient de puternic.

"Regiunile Moldova si Dobrogea sunt considerate cele mai bune pentru dezvoltarea fermelor de vant. In mod special regiunea de sud-est a Dobrogei a fost numita, in mai multe studii specializate, a doua regiune ca potential din Europa", spun analistii Erste.

Reteaua nationala are un potential de energie instalata de 12.000 MW, in conditiile in care au fost acordate permise tehnice pentru inca 2.200 MW.

"Pe termen mediu, conform Transelectrica, ar putea fi conectate la reteaua nationala de tranzit inca 3.000-4000 MW, ceea ce inseamna ca multe dintre actualele proiecte ar putea ramane in stadiul de proiect", au subliniat analistii Erste Bank, adaugand ca modernizarea retelei ar putea dura intre 5 si 10 ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.