Victoria Romaniei in procesul de la Haga a atras atentia marilor jucatori mondiali de pe piata petrolului. Companii precum Total, Royal Dutch Shell si British Petroleum sunt interesate sa investeasca sume importante in prospectarea si exploatarea rezervelor de petrol si gaze din Marea Neagra.

In timp ce jucatori de talie mondiala urmareau cu interes procesul de la Haga, autoritatile de la Bucuresti isi faceau propriile calcule. Pe 12 noiembrie 2008, pe ultima suta de metri, Guvernul Tariceanu a aprobat un act aditional clasificat la un contract prin care firma Sterling Resources primea dreptul de explorare si impartire a unor perimetre aflate in zona de litigiu.

Realitatea sustine ca este vorba de o firma detinuta de o companie canadiana, dar care a fost infiintata de curand in Romania si nu are activitate. Midia Resources, firma despre care oficialii Agentiei pentru Resurse Minerale au declarat ca va deveni al treilea mare jucator de pe piata interna de gaze, a fost infiintata in 2007 cu un capital social minim de 200 de lei. Din datele Registrului Comertului, compania nu a avut niciodata angajati, administratori sau vreo cifra de afaceri.

Potrivit NewsIn, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat astazi ca Guvernul Romaniei are obligatia sa verifice neintarziat contractul de concesionare a drepturilor de exploatare a platoului continental, incheiat pe 12 noiembrie anul trecut.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, sustine ca Guvernul a aprobat in luna noiembrie doua acte aditionale secrete la Hotararea prin care compania Sterling, prin Midia Resources SRL, a primit drept de exploatare asupra a doua zacaminte de gaze libere, Doina si Ana, care in prezent sunt in curs de evaluare urmand sa se faca lucrarile de dezvoltare. Potrivit directorului general adjunct din cadrul ANRM Mihai German, Midia Resources (detinuta de canadienii de la Sterling Resources) ar urma sa devina al treilea mare producator de gaze din Romania cu o productie de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar insemna 10% din piata.

"Trebuie sa spun ca exista o umbra severa de indoiala cu privire la drepturile statului roman cu privire la exploatarea acestui platou continental, a resurselor minerale importante care exista acolo. De aceea, cred ca este obligatia Guvernului, ca, neintarziat, sa se faca lumina cu privire la aceste concesionari secrete, care au fost facute in mod suspect, la final de mandat al Guvernului Tariceanu. Mi se pare nefiresc ca pe 12 noiembrie sa poti sa intri in drepturile de concesionare si licentiere pe termen lung a unor importante zacaminte", a declarat Geoana, in cadrul unei conferinte de presa sustinute pe Aeroportul International Cluj-Napoca.

Presedintele PSD a mai spus ca acest contract nu se justifica, cu atat mai mult cu cat Curtea de la Haga nu se pronuntase inca in procesl cu Ucraina, insa s-a aratat convins ca, in curand, se va face lumina in acest caz. "Sunt convins ca institutiile statului vor face lumina fata de acest subiect. Nu vreau sa ma antepronunt, pentru ca trebuie sa asteptam ca institutiile statului sa verifice aceasta concesionare, dar ceva care nu miroase a lucru corect pare sa fie aici, si cred ca este obligatia noastra sa inlaturam orice fel de suspiciune. Daca exista un element de dubiu, Guvernul are obligatia sa inceteze aceasta operatiune si sa dea statului roman, evident de o maniera neostentativa in relatia cu Ucraina, toate atuurile de natura economica pe care decizia de la Haga le-a acordat Romaniei", a mai afirmat Geoana.
In opinia liderului social-democrat, decizia de la Haga a modificat de facto granita Uniunii Europene si da posibilitatea Romaniei sa intre intr-o "faza de dezvoltare armonioasa a relatiilor bileterale cu Ucraina".

Presedintele Senatului, Mircea Geoana a venit la Cluj Napoca pentru a participa la lansarea candidatului PSD la Primaria Cluj-Napoca, Teodor Pop-Puscas. Geoana a venit insotit de ministrii Cristian Diaconescu si Nicolae Nemirschi.

Tot in cadrul conferintei de presa de miercuri, Geoana si-a aratat convingerea ca seful de la Departamentul de Afaceri Externe, Vasile Puscas, va primi rangul de ministru.

.


REALITATEA.NET - O firma a primit dreptul de explorare maritima a rezervelor de petrol si gaze, inainte de decizia de la Haga


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.