AVAS a fost informata oficial marti, 3 februarie, privind emiterea Scrisorii de Punere in Intarziere cu privire la declansarea procedurii prevazute in situatia incalcarii Tratatului Comunitar (infringement) in cazul Electrica Moldova si Electrica Oltenia, potrivit unui comunicat al AVAS.

"In opinia Comisiei Europene (CE), o serie de clauze din contractele de privatizare si anumite prevederi ale statutelor societatilor sunt potentiale incalcari ale prevederilor din Tratatul Comunitar referitoare la libera circulatie a capitalurilor si a dreptului de stabilire", potrivit autoritatii.

AVAS analizeaza continutul notificarii si va coopera la intocmirea si transmiterea punctului de vedere al Romaniei, alaturi de celelalte institutii implicate, in termen de 60 de zile de la primirea notificarii. Ulterior, CE poate decide incetarea procedurii sau continuarea ei, prin transmiterea unei noi scrisori (aviz motivat) cu termen de raspuns tot de 60 de zile.

Dupa parcurgerea acestor etape, daca mai este cazul, CE poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, singura abilitata sa se pronunte daca a fost sau nu incalcata legislatia Uniunii Europene.

In data de 4 si, respectiv, 5 aprilie 2005, contractele de privatizare pentru vanzarea Electrica Moldova si Electrica Oltenia au fost semnate intre S.C. ELECTRICA S.A., companie detinuta in totalitate de catre stat, aflata la acea data in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, prin OPSPI, si doi investitori privati (E.ON Energie A.G. pentru Electrica Moldova si CEZ A.S. pentru Electrica Oltenia).

In prezent, in conformitate cu prevederile HG 1720 / 2008, modificat prin HG 35 / 2009, privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei, societatea ELECTRICA S.A., impreuna cu toate sucursalele sale, a fost transferata de la AVAS la Ministerul Economiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.