Directorul executiv al Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat, marti, ca Bechtel nu isi va mai concedia angjatii aflati in somaj tehnic in acest moment, dupa cum anuntase ca ar putea lua decizia.

Tot marti, Bechtel a anuntat liderul de sindicat al angajatilor sai ca somajul tehnic in care se afla circa 2.000 de persoane va fi prelungit pana pe 16 martie.

„Bechtelul, legat de disponibilizare, nu cred ca se mai pune problema. Nu ne-au raspuns la ultima noastra adresa si nu cred ca ne mai raspund. Practic, situatia, din cate stim noi in acest moment, este ca persoanele sunt platite cu 75% din salariu pana in data de 9 februarie. Nu cred ca Bechtel va mai trece la concedierea colectiva, mai ales ca in urmatoarea perioada se aproba si bugetul de stat, vor primi resursele financiare necesare”, a declarat Don in cadrul unei conferinte de presa, aratandu-se increzator ca firma americana va reincepe lucrarile la Autostrada Transilvania in februarie.

Daniel Don a spus ca Bechtel ar fi dorit ca cei 75% din salariu sa fie platit angajatilor din bugetul asigurarilor de somaj pe perioada de doua luni in care personalului i-a fost suspendat temporar contractul de munca.

„Au vazut ca aceasta fortare de nota nu sta in picioare si, ca atare, au recurs la a plati ei aceasta perioada de, sa spunem, reducere de activitate. Din punctul nostru de vedere suma s-ar fi ridicat la 10 miliarde de lei vechi pe luna”, a mai spus Daniel Don, citat de NewsIn.

Directorul AJOFM Cluj a afirmat ca a solicitat Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj sa solicite angajatorilor care au de gand sa iti trimita personalul in somaj tehnic sa anunte inspectorii de munca, deoarece Guvernul are de gand sa plateasca de la bugetul asigurarilor de stat acel procent de 75%, pentru maxim 3 luni.

„Banuiesc ca aceasta plata o sa o facem noi si atunci avem nevoie de informatie, sa vedem in ce situatie sunt angajatorii. In momentul in care recurg la 75% pentru noi poate fi un semn ca daca nu se redreseaza, urmatorul pas ar putea fi disponibilizarea colectiva.”, a mai spus Don.

Mihai Lup, presedintele Sindicatului Transilvania al Angajatilor Bechtel a declarat marti, ca a fost anuntat ca somajul tehnic va fi prelungit pana pe 16 martie, iar dupa aceea vor relua activitatea.

Am fost anuntati azi, verbal, si urmeaza sa primit si hartiile acasa ca somajul tehnic va fi prelungit pana pe data de 16 martie, din lipsa fondurilor. Am inteles ca, dupa aceea, vor relua lucrarile, deoarece sunt semnale de la Bucuresti ca activitatea va primi finantare”, a afirmat Lup. Acesta a adaugat ca, momentan, din cei 2.500 de angajati ai Bechtel, 2.300 sunt romani, respectiv membri de sindicat, iar dintre acestia, 2.000 au contractele de munca suspendate cu plata a 75% din salariu (somaj tehnic), iar restul de 300 fac lucrari de conservare.

Bechtel a trimis prima transa de angajati in somaj tehnic in data de 10 decembrie, anuntand atunci ca statul roman, respectiv Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), ii datoreaza 27 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.