Guvernul va discuta cu sindicatele cresterea salariilor bugetare dupa 15 aprilie, majorarile depinzand de performantele economice pe primul trimestru, de prognoze, in vreme ce cresterea cu 5%, dupa inflatie, nu se mai aplica, a anuntat luni premierul Emil Boc.

Decizia a fost luata in urma negocierilor Guvern - sindicate, care au avut loc luni la Palatul Victoria, in urma declaratiei premierului nefiind anuntate parerile sindicatelor referitoare la acceptarea enuntului premierului, care marcheaza, practic, inghetarea salariilor bugetarilor vreme de cel putin patru luni.

Potrivit NewsIn, in urma acestei decizii, masura privind majorarea salariilor bugetarilor cu 5% in 2009 - reprezentand rata inflatiei - nu se mai aplica. O alta masura prevede prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de somaj cu trei luni.

In plus, pana la 15 aprilie, Guvernul si partenerii sociali vor incepe discutiile pe tema Legii salarizarii unice.

In ceea ce priveste eliminarea sporurilor din sistemul bugetar, Guvernul si partenerii sociali vor elabora un act normativ care va reglementa sporurile ce vor fi eliminate sau diminuate. Astfel, sporul de 75% acordat persoanelor care lucreaza cu fonduri europene va fi "de pana la 75%" si va fi acordat in functie de performante, sporul de 20% pentru participarea la comisiile de concurs va fi eliminat, iar aceasta activitate va deveni atributie de serviciu. Sporul pentru gestionarea imprumuturilor externe, sporul de 15 - 20% pentru cunoasterea unei limbi straine si indemnizatia de 20% pentru auditul in cadrul institutiilor publice vor fi eliminate, iar indemnizatia de conducere de maximum 55% va fi acordata in functie de performante. "Sporurile din Codul Muncii raman intacte", a spus Boc.

Premierul a precizat ca masurile vin in completarea celor decise in ultima sedinta a Guvernului. Seful Executivului a declarat ca masurile decise in urma intalnirii cu sindicatele vor fi incluse intr-o OUG de completare a Legii bugetului, iar proiectul de buget va fi trimis pana la sfarsitul saptamanii in Parlament.
Presedintele Traian Basescu a anuntat recent ca ar accepta o propunere a Guvernului de inghetare a salariilor pe sase luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.