Guvernul vrea sa mareasca in avans accizele la tutun pentru a face rost de bani la bugetul macinat de criza.

Accizele la tutun si alcool ar urma sa fie majorate de Guvern, in perioada urmatoare, la nivelul la care, conform calendarului convenit de Romania cu Comisia Europeana, trebuiau ridicate pana in 2010. “Avem in vedere devansarea termenului de majorare a accizelor la tutun si alcool”, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul nu vrea sa umble la accizele la combustibil si gaze, in sensul ca acestea se vor mari conform calendarului de aliniere la nivelurile minime din UE, convenit in urma negocierilor de aderare.

Presedintele confederatiei sindicale BNS, Dumitru Costin, a declarat inca de miercuri, la finalul discutiilor de la Cotroceni, ca s-a discutat despre posibilitatea devansarii calendarului de majorare a accizelor la tigarete, energie si gaze, convenit cu Comisia Europeana, de la 1 ianuarie 2010 la 1 ianuarie 2009.
“Calendarul de crestere a accizelor negociat cu Uniunea Europeana e deja devansat cu un an, din cauza taxei dlui Nicolaescu, inclusa in totalul accizei, desi e platita separat, intr-un fond special, la dispozitia Ministerului Sanatatii”, spune Gilda Lazar, corporate affairs director la producatorul de tigari JTI Romania.

Astfel, inca de anul trecut, de la 1 iulie, s-a atins nivelul de 50 de euro pe mia de tigarete, convenit cu UE pentru iulie 2009.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.