Romania importa dimineata prin statiile Isaccea si Mediesu Aurit o cantitate de 3 milioane metri cubi gaze si s-a decis ridicarea situatiei de urgenta, a anuntat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Cantitatea de 3 milioane mc gaze reprezinta mai putin de jumatate din cantitatea importata atunci cand a fost sistata livrarea gazelor, de 7,2 milioane metri cubi gaze.

"Romania importa azi dimineata (miercuri-n.r) o cantitate de 3 milioane metri cubi gaze, adica 1,4 milioane mc gaze prin Mediesu Aurit si 1,6 milioane mc gaze prin statia Isaccea. Aceasta a fost cantitatea solicitata de importatori. Sistemul Energetic National a fost in deplina siguranta in toata aceasta perioada. Inclusiv industria a fost sprijinita cu celeritate, astfel incat sa putem pastra locurile de munca. Intram intr-o stare de nomalitate", a precizat Videanu, citat de Wall-Street.

Totodata, Teodor Atanasiu, presedintele PNL, cere Cabinetului Boc "prezentarea publica imediata a firmelor care au beneficiat in toata aceasta perioada (perioada in care gazul rusesc a fost sistat, n.r.) de la instituirea situatiei de urgenta de achizitionarea directa de pacura si carbuni. Pentru ce cantitati, la ce preturi si ce combustibili au importat firmele care au beneficiat de achizitii fara licitatii?", conform unui comunicat remis redactiei 9am.

"In momentul declararii situatiei de urgenta, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a subliniat intr-o conferinta de presa ca a dat liber la achizitiile de combustibil prin negociere directa. Dupa ce criza gazului rusesc s-a incheiat, astept ca actualul Executiv sa demonstreze, cu date concrete, faptul ca situatia de urgenta nu a fost declansata pentru profitul anumitor societati si grupuri de interese", a conchis Atanasiu 'petitia'.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.