Aproape 10.000 de locuitori din Calafat ar putea ramane fara caldura in apartamente, deoarece Uzina Termica Calafat mai are rezerve de pacura doar pentru 3-4 zile.

Directorul general al SC Uzina Termica Calafat SA, Stefan Nicolae, spune ca termocentrala functioneaza numai pe baza de pacura, iar aceasta consuma, in medie, cam 40 de tone de combustibil. "Stocurile de pacura ajung pentru inca 3-4 zile. Noi am incercat sa reducem putin programul, dar, din pricina temperaturilor foarte scazute din aceasta perioada, n-am reusit acest lucru. Noua ne trebuiesc aproape 2.000 de tone de pacura pentru a iesi cu bine din iarna. Am luat legatura cu un furnizor, dar acesta nu s-a aratat dispus sa ne dea pacura decat daca are siguranta ca putem sa-i dam banii. Am discutat la minister si ni s-a promis suma de 960.000 de lei, suficienta pentru a achizitiona aproximativ 700 de tone de pacura", a declarat pentru NewsIn Stefan Nicolae.

Acesta a precizat ca centrala termica furnizeaza caldura pentru aproape 2.900 de apartamente, ceea ce inseamna cam 10.000 de persoane, si, totodata, furnizeaza agent termic catre Spitalul din Calafat, institutiile publice din municipiu, dar si catre scoli, acolo unde invata aproape 4.000 de copii.

Directorul general al SC Uzina Termica Calafat SA a adaugat ca centrala, pe langa faptul ca este foarte veche, este supradimensionata. "Centrala a fost proiectata sa asigure agent termic unui numar mult mai mare de beneficiari. Acest lucru nu s-a mai intamplat, astfel ca, acum, noi suntem obligati sa oprim centrala de doua ori pe zi, ceea ce determina o crestere a consumului de pacura", a declarat Nicolae.

Acesta a mai spus ca, pe langa problema stocurilor de pacura, la Uzina Termica Calafat exista si problema angajatilor, care nu si-au mai primit banii din luna septembrie 2008. "Aici lucreaza 140 de oameni, iar acestia au primit, inainte de Sarbatori, abia avansul pentru luna septembrie. Insa, cu toate astea, nu se pune problema disponibilizari vreuinui angajat deoarece, si asa, suntem mai putini decat ar trebui. Iar in lunile de iarna acest lucru se vede cel mai rau".

La randul sau, Mircea Guta, primarul Calafatului, a declarat ca, alaturi de colegii sai din PNL, si ministrul Radu Berceanu, precum si presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, depun toate eforturile pentru ca situatia sa revina la normal. "Sper ca, in cel mai scurt timp, vom primi pacura necesara incalzirii Calafatului si nimeni nu va tremura de frig. In viitorul apropiat sper sa reusim construirea unei noi centrale termice care sa ne scape de mostenirea acestui mamut comunist", a declarat primarul Guta.

Totodata, presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, spune ca a facut interventii pana la primul ministru pentru a debloca de la rezerva de stat cantitatea de pacura necesara pentru ca termocentrala sa depaseasca perioada de iarna. "Calafatul este localitatea cea mai napastuita pe timp de iarna pentru ca a mostenit o centrala termo-electrica de inceput de secol, care a fost ridicata pe baza unei dezvoltari industriale pe platforma orasului care n-a mai avut o asemenea dimensiune. Este foarte departe de municipiu, iar in anii urmatori va trebui sa gasim o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. Urmeaza o perioada foarte grea si, de aceea, am facut interventii pana la primul ministru, pentru a-i ajuta sa deblocam de la rezerva de stat cantitatea de 1.500 -2.000 de tone de pacura necesare pentru iesirea din iarna", a spus Prioteasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.