Prioritatile guvernului sunt crearea de noi locuri de munca, sprijinirea mediului de afaceri si absorbtia de fonduri comunitare, foarte importanta in 2009, insa va avea in vedere si componenta sociala, pentru a evita derapajele sau sacrificarea vreunei categorii sociale, a declarat premierul Emil Boc la iesirea de la intalnirea de astazi cu guvernatorul BNR.

La randul sau, guvernatorul BNR a declarat ca institutia pe care o conduce va sprijini politicile guvernului, pentru a asigura un minim de crestere economica in 2009, in conditiile in care ajustarea contului curent in acest an este inevitabila. Guvernatorul nu a dat detalii legate de nivelul cresterii economice din acest an, insa ultima sa declaratie legata de acest subiect, de la inceputul lunii decembrie, avansa o estimare a cresterii PIB intre 3 si 6% pentru 2009.

Boc: Guvernul vrea sa sprijine mediul de afaceri si sa mareasca absorbtia fondurilor UE

Primul ministru a precizat ca a discutat cu Mugur Isarescu cateva elemente legate de constructia bugetara in 2009.

"Prioritatile guvernului sunt crearea de noi locuri de munca si sprijinirea mediului de afaceri. O alta prioritate este absorbtia fondurilor comunitare, care va conta foarte mult in acest an, precum si investitiile publice in infrastructura, care sunt de asemenea de natura sa creeze locuri de munca. Avem in vedere si componenta sociala, pentru evitarea derapajelor in contextul crizei si pentru a nu sacrifica anumite categorii sociale", a declarat Boc.

Isarescu: BNR va sprijini politicile guvernului, pentru a asigura un minim de crestere economica

"Ajustarea contului curent este inevitabila in 2009 si dorim sa se faca fara a afecta cresterea economica, fara a afecta rau inflatia sau nivelul de trai", a declarat Isarescu, la finalul intalnirii cu premierul Emil Boc, la care a participat si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

"N-am intrat in detalii, am discutat principiile viitoarei colaborari. BNR va sprijini politicile guvernului, in vederea mentinerii unui minim de crestere economica", a mai spus guvernatorul BNR.

Guvernul ia in calcul o crestere economica de 3,5% pentru 2009, pe care isi va baza proiectiile bugetare, a anuntat in aceasta saptamana Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Guvernul are situatia sub control", a spus premierul Emil Boc intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria, la capatul unei zile in care, pentru prima data din anii 70, Romania a ramas in timpul iernii dependenta doar de resursele interne de gaze, dupa ce Rusia a sistat livrarea gazelor catre Europa, potrivit Wall-Street.

Premierul a spus ca Romania poate trece de iarna bazandu-se doar pe gazele proprii in conditiile in care temperatura nu va scadea sub -15 grade Celsius si daca nu vor aparea defectiuni in sistemul energetic. Emil Boc a folosit ca argument prima zi a sistarii de gaze, cand tara noastra a cheltuit 58 de milioane de metri cubi de gaz exclusiv din rezervele autohtone.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.