Compania ucraineana a gazului Naftogaz sustine ca Gazprom a redus livrarile pentru Europa cu circa o treime. Toate livrarile de gaz rus catre Bulgaria, Turcia, Grecia si Macedonia au fost sistate, a anuntat un ministru bulgar. Romgaz confirma ca au scazut livrarile de gaze catre Romania, informeaza Realitatea.

La Ministerul Economiei este in desfasurare o sedinta de urgenta, mai anunta Realitatea.

Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat luni Gazprom sa reduca urgent volumul de gaz livrat Ucrainei. Decizia lui Putin vine ca o replica la prelevarea ilegala de care Rusia acuza Kievul.

Grupul rus Gazprom a redus drastic volumul de gaz livrat consumatorilor europeni prin intermediul Ucrainei, ceea ce va provoca probleme in tarile europene "peste cateva ore", a afirmat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz Valentin Zemlianski, citat de AFP.

"Au redus livrarile la 92 de milioane de metri cubi fata de 221 de milioane de metri cubi, cat era prevazut, fara nicio explicatie. Nu intelegem cum vom putea furniza gaz spre Europa", a declarat purtatorul de cuvant, citat de NewsIn. "Acest lucru inseamna ca peste cateva ore vor incepe probleme de aprivizionare in Europa", a adaugat Zemlianski.

Anterior, Reuters afirmase, citand tot surse de la Naftogaz, ca Rusia a redus pana la o treime nivelul de gaz destinat Europei pompoat in conductele ce traverseaza Ucraina.

Gazprom sistase din 1 ianuarie aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, in lipsa unui acord asupra pretului pentru livrarile din 2009 si asupra datoriilor ucrainene. Moscova furnizeaza 40% din gazul importat de europeni, iar 80% din acesta tranziteaza Ucraina. Intre timp, 65,3 milioane de metri cubi de gaz destinat europenilor au disparut din conductele ce traverseaza Ucraina, a declarat luni seful grupului rus, Aleksei Miller, in cursul unei intalniri cu premierul Vladimir Putin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.