Preturile carburantilor si bauturilor au crescut de la 1 ianuarie. Urmeaza alimentele de baza. 2009 a debutat in forta, cu scumpiri la benzina, motorina si bauturile tari, din cauza maririi accizelor. In plus, deprecierea leului va urca semnificativ preturile alimentelor.

Toate produsele care poarta accize sau alte taxe in euro s-au scumpit in prima zi a anului care tocmai a inceput.

Exceptie au facut tigarile, al caror pret a crescut in avans, in luna decembrie, cu 20 de bani/pachet, efect al unei accize mai mari cu 11 euro/1.000 de tigarete.

Un leu in plus pentru sticla de tarie

Si bauturile alcoolice s-au scumpit de la 1 ianuarie, ca urmare a unei accize care a ajuns la 750 de euro la suta de litri de alcool pur.

Cu cat bautura contine mai mult alcool, cu atat influenta noului curs va fi mai mare. De exemplu, in cazul unei sticle de votca sau whisky de 1 litru (concentratie alcoolica 40%), consumatorul final plateste cu aproximativ un leu in plus fata de pretul platit la sfarsitul lui 2008.

In schimb, pentru cafea prajita sau solubila, ca si pentru articole din cristal sau bijuterii, accizele vor scadea si este de asteptat ca acestea sa se ieftineasca. La produsele de parfumerie si armele de vanatoare, altele decat cele de uz militar, accizele au ramas neschimbate.

Paine mai scumpa din trimestrul al doilea

Amenintarea unui curs valutar dincolo de pragul de 4 lei/euro, in primul semestru din acest an, va scumpi semnificativ produsele din import.

Iar carnea si produsele din carne se vor afla in topul scumpirilor, tinand cont ca tara noastra importa cea mai mare parte din materia prima existenta pe piata. In plus, pretul painii ar putea creste din al doilea trimestru, cand este de asteptat ca rezervele de grau sa se termine.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.