Potrivit Wall-Street, salariile celor 24 de directori pe care ministrul transporturilor Radu Berceanu a anuntat ii elibereaza din functie totalizeaza 400.000 lei, cel mai mare salariu fiind incasat de directorul Romatsa Aleodor Francu, 37.000 lei.

Ministerul Transporturilor are in subordine 24 de companii, societati nationale si regii autonome.

"Cand am vazut situatia salariilor conducerii operatorilor economici de sub autoritatea Ministerului Transporturilor, m-am hotarat ca pe cei 24 de directori sa-i eliberez din functii pentru salariile fabuloase", a declarat Radu Berceanu.

"Sumele arata cam asa: CFR - 187 milioane, Metrorex - 150 milioane, Aeroportul Henri Coanda - 210 milioane, Autoritatea Aeronautica - 196 milioane. In total, salariile acestor persoane ajung la 105.000 de euro, la care se adauga indemnizatiile celor din consiliile de administratie", a mai spus Radu Berceanu care a adaugat ca "nesimtirea a ajuns la o cota mult prea ridicata", potrivit Realitatea.

In replica, fostul ministru Ludovic Orban a catalogat decizia lui Berceanu ca fiind inceputul unei campanii de politizare. "Nu poti judeca un director ca pe un functionar din primarie. Directorii aveau raspunderi uriase in munca lor", a mai spus Orban care a marturisit ca pe multi dintre cei eliberati astazi din functie el i-a gasit in minister. Fostul ministru a adaugat ca salariile au crescut doar in baza legii.

"Nu este posibil ca Berceanu sa dea afara 24 de directori, aceste lucruri nu s-au intamplat niciunde. Pot spune ca salariile directorilor nu sunt mari, raportat la responsabilitatea pe care o implica functiile respective", a declarat Ludovic Orban pentru NewsIn.

Companiile nationale din ministerul Transporturilor sunt companii si societati care au sute de mii de angajati. Dintre aceastea, unele, care fac parte din minister, nu sunt finantate de la bugetul de stat, iar Orban a indicat in acest sens Compania Aeronautica Civila din Romania, care se autofinanteaza.

Potrivit fostului ministru, "daca un manager CFR sau Tarom administreaza bugete de sute de milioane de euro si este responsabil pentru sute de clienti, consider ca trebuie sa fie remunerat ca atare".
De asemenea, Orban este de parere ca "traim intr-o economie capitalista, in care un director are o raspundere mare, drept pentru care salariul trebuie sa fie pe masura".

De asemenea, fostul ministru a spus ca pe directorii de la Romatsa, Aeroportul Henri Coanda si CFR Calatori i-a gasit in functie cu acelasi salariu de pe cand Berceanu era ministru.


Conform Realitatea, directorii din Ministerul Transporturilor au aflat de la televizor ca au fost demisi.
Ei au declarat ca Radu Berceanu nu i-a informat despre demitere si s-au aratat rezervati in a comenta decizia noului ministru. Unii dintre sefii ramasi fara slujba spun ca salariile lor nu erau atat de mari precum sustine Berceanu.REALITATEA.NET - Radu Berceanu: Am decis s eliberez 24 de directori din funcie