Romania are nevoie de un pachet de masuri cel mult 10 miliarde euro, cate 5 miliarde euro pentru restabilirea increderii in sistemul bancar si pentru sprijinirea economiei reale, a spus, miercuri, la Viena, directorul general al Raiffeisen International, Herbert Stepic.

"Probabil un pachet de 10 milarde euro ar fi arhisuficient pentru a stabiliza sistemul bancar din Romania si a-l determina sa isi reia activitatea in mod normal. 5 miliarde euro ar fi mai mult decat suficient pentru sistemul bancar, iar restul pentru economia reala", a spus Stepic, citat de NewsIn.

El a mentionat ca, daca acesti bani nu vor putea fi scosi din rezervele valutare, Uniunea Europeana (UE) va face tot posibilul sa sprijine o noua membra, dar va avea nevoie de tot sprijinul din partea noului guvern.

Primul bancher care spune ca bancile din Romania au nevoie de un plan de salvare

Presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, a mentionat ca banca nu cere bani de la stat, respectiv de la contribuabili, ci ar prefera sa isi poata utiliza proprii bani, care ar rezulta dintr-o noua diminuare a rezervelor minime obligatorii de catre banca centrala. Aceasta masura ar trebui sa ridice si lichiditatea din piata, sustine van Groningen.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei de la 20% la 18% din noiembrie 2008.

"Ne asteptam la noi scaderi ale ratei rezervelor minime obligatorii dar numai la lei, nu si la valuta", a mai spus van Groningen si a aaugat ca daca va fi stimulata si piata titlurilor de stat, bancile vor putea folosi aceste titluri drept garantii pentru a accesa facilitatea de credit (lombard) de la banca centrala.

James Stewart, vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania responsabil de trezorerie si piata de capital, a adaugat ca poate fi luata in calcul si o masura de tintire directa a bancilor cu probleme, spre deosebire de reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, care ar avea efect asupra intregii piete bancare.

Stepic a enumerat printre masurile pe care le vede necesare, in afara de cele legate de sistemul bancar, reducerea deficitului de cont curent cauzat de cresterea prea rapida a cererii de consum din ultimii ani, dar a adaugat ca reducerea cererii va fi "ajutata" de lipsa finantarilor actuale. Alte probleme stringente sunt si reducerea deficitului bugetar pentru ca "nu e loc de relaxare fiscala si cresteri salariale" si mai ales cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, care ar ajuta Romania sa faca fata crizei economice.

"Romania va avea nevoie de aceste fonduri mai ales la anul", a atras atentia Stepic si a subliniat rolul important pe care il va avea noul guvern.

Printre aspectele pozitive legate de economia romaneasca Stepic a mentionat flexibilitatea acesteia, in special datorita economiei gri, care amortizeaza efectele negative ale crizei economice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.