Angajatii combinatului ArcelorMital Galati isi vor putea depune cererile de autodisponibilizare incepand de luni pana in martie 2009, avand prioritate la plecare angajatii din sectorul neproductiv, care vor beneficia de recompense financiare substantiale, transmite NewsIn.

Anuntul privind deschiderea unei noi scheme de plecari voluntare in combinat a fost comunicat de patronat miercuri, in sedinta de dialog social cu sindicatele. Administratia ArcelorMittal Galati le-a comunicat liderilor sindicali ca schema de plecari voluntare va fi deschisa de luni, 8 decembrie, pana la inceputul lunii martie 2009. "Salariatii din combinat vor putea sa depuna cereri de autodisponibilizare de luni pana la sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie anul viitor", a declarat, miercuri, presedintele coordonator al sindicatului Solidaritatea, Ilinca Diaconu.

In acest interval este de asteptat sa paraseasca unitatea salariatii din sectoarele neproductive, precum TESA si serviciile auxiliare. Secretarele, soferii, lucratorii din cantinele de pe platforma siderurgica, toti vor avea prioritate la plecare, potrivit Ilincai Diaconu. Valul de concedieri la cerere se va extinde, insa, si in productie. "In sectoarele productive, vor avea prioritate la aprobarea cererilor de autodisponibilizare angajatii bolnavi si cei care mai au cateva luni pana la iesirea la pensie", a precizat presedintele coordonator al sindicatului Solidaritatea.

Potrivit aceleiasi surse, patronatul nu a comunicat o tinta in ceea ce priveste numarul siderurgistilor care vor parasi combinatul prin aceasta schema de plecari voluntare.

In schimb, a anuntat recompensele financiare de care acestia vor beneficia. "Se va aplica schema din primavara. Fiecare om care va pleca va primi 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei, in functie de vechime. De asemenea, va primi salariul brut incasat in luna in care depus cererea de autodisponibilizare, asta timp de sase, noua sau 12 luni, tot in functie de vechime. La aceasta se adauga indemnizatia de somaj, acordata in conditiile legii", a afirmat Ilinca Diaconu.

In prezent, combinatul siderurgic de la Galati are in jur de 13.600 de angajati. In mai 2008, directorul general Augustine Kochuparampil declara ca tinta managementului este sa se ajunga la 13.000 de angajati pana la finele acestui an si la 10.000-11.000 de oameni pana in 2014.

ArcelorMittal Galati si-a inchis temporar unele capacitati de productie inca din octombrie, altele urmand a fi oprite in perioada urmatoare, au anuntat liderii sindicali. Aceasta masura este acompaniata de un plan de reducere a costurilor, care include suspendarea contractelor cu firmele terte si preluarea sarcinilor acestora de catre siderurgistii ramasi fara activitate, oprirea angajarilor, amanarea investitiilor in retehnologizare, neplata orelor suplimentare si a unor bonusuri, stoparea instruirilor externe si anularea unor privilegii pentru cei din conducere. Totodata, sindicatele din combinatul galatean au acceptat inghetarea salariilor in 2009, cu conditia ca negocierile salariale sa poata fi reluate imediat ce situatia finaciara a societatii se imbunatateste.

Restrangerea activitatilor din combinat a constituit o lovitura de proportii pentru firmele aflate in relatii contractuale cu producatorul de otel, care au fost nevoite sa trimita in somaj sute de muncitori.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.