Peste 70.000 de angajati din constructii vor fi trimisi in somaj pana la inceputul lunii ianuarie si alti 35.000 de muncitori pot fi disponibilizati in primele luni ale anului viitor, urmand sa primeasca 75% din salariu din ianuarie pana in martie 2009, a declarat pentru NewsIn presedintele ARACO.

"Casa Sociala a Constructorilor va asigura 75% din salariu pentru aproape 35.000 de angajati pana in luna aprilie, insa daca nu se intrevede o revigorare a activitatii din contructii, pana in primavara, acestia urmeaza a fi trimisi in somaj. Acestia li se vor alatura celor aproape 70.000 de angajati care vor fi disponibilizati pana in luna ianuarie 2009", a precizat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Costructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

Reprezentantul firmelor din constructii estimeaza ca numarul angajatilor din acest sector va scadea in scurt timp de la 420.000 la 350.000 de angajati.

Potrivit lui Plosceanu, cel putin 32% din firmele de constructii care activeaza pe piata imobiliarelor sunt afectate grav de criza financiara care afecteaza economia romanesca, iar numarul acestora ar putea sa creasca in 2009 daca noul guvern nu va gasi solutii pentru atragerea fondurilor europene destinate infrastructurii si bani pentru finantarea acestora.

"Este nevoie de o noua atitudine a sistemului bancar in ce priveste finantarea firmelor de constructii, intrucat exista foarte multa incertitudine in acest moment. Cred, totodata, ca noul guvern va fi obligat sa urce cota unica la 19%, pentru a putea dispune de fondurile necesare asigurarii cofinantarii fondurilor europene alocate infrastructurii din Romania",
a mai spus seful ARACO.

Salariile din constructii vor creste cu doar 10% in 2009, si nu cu 20%, cat era preconizat

Laurentiu Plosceanu sustine ca, in cel mult 6 luni, vom trece de la o criza de personal in constructii la o scadere a presiunii pe salarii, din cauza revenirii in tara a unui numar mare de romani din Spania si Italia.

Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Costructii considera, insa, ca exista si un efect pozitiv al crizei economice internationale, prin cresterea calitatii si a productivitatii in constructii datorata reintoarcerii romanilor din strainatate.

Laurentiu Plosceanu a declarat ca salariile din constructii vor avea o dinamica a cresterii mult mai mica decat cea prognozata in urma cu cateva luni, urmand ca veniturile angajatilor sa creasca, in medie, anul viitor, cu pana la 10%.

"Daca in urma cu doua luni puteam vorbi de majorari salariale de 15% - 25% pentru 2009, acum cele mai optimiste scenarii prevad o crestere medie a salariilor de 10%. Nu exclud ca salariile sa creasca in trepte, o prima majorare urmand sa aiba loc in primul trimestru din 2009, iar cresteri ulterioare sa tina cont de cat de usor vor putea fi obtinute creditele de la banci",
a explicat Plosceanu.

Presedintele ARACO sustine ca salariile mici din constructii vor creste in luna ianuarie de la 570 lei la 640 lei.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declara miercuri ca aproape 29.000 de romani si-ar putea pierde locurile de munca pana in primavara, ca urmare a disponibilizarilor anuntate indeosebi in industria textila, metalurgica si cea auto si sustinea ca o estimare exacta asupra impactului pe care il va avea criza economica internationala asupra pietii fortei de munca din Romania va putea fi facuta la mijlocul anului 2009.

La numai o zi de la aceste declaratii, Federatia Agrostar a anuntat ca a cerut Ministerelor Muncii si Agriculturii intrarea in somaj tehnic a 50.000 de anagajati din domeniul agricol, pentru ca unele societati nu isi pot continua activitatea, din cauza crizei financiare.

"Agrostar a depus la Ministerul Agriculturii si la Ministerul Muncii o nota prin care cere trecerea in somaj tehnic a circa 50.000 de agricultori, dar cu siguranta numarul acestora va fi mai mare, pentru ca, deja, multe societati din agricultura se afla in incapacitatea de a-si continua activitatea. Astfel, estimez ca in curand 75% dintre angajatii afiliati Agrostar vor intra in somaj tehnic",
preciza presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar, Stefan Niculae.

Liderii principalelor confederatii sindicale din Romania anticipeaza o dublare a numarului de someri in 2009, la 1,2 milioane de persoane, si sustin ca detin informatii care arata ca aproape 500.000 de romani doresc sa se intoarca in tara din Spania si Italia, anul viitor.

Sindicalistii sustin ca domeniile cele mai grav afectate de criza economica internationala vor fi industria textila, constructiile, agricultura, industria constructiilor de masini si sectorul financiar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.