“Este obligatoriu ca statul sa poata rascumpara o parte din capacitatile de productie din sectorul constructiilor in Romania. De asemenea, trebuie sa se faca evaluari clare si precise ale investitiilor companiilor multinationale producatoare de materii prime”, ne-a declarat Marian Petre Milut, Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman.

UNPR reclama cresterile speculative ale materiilor prime de constructii, precizand ca monopolul principalilor furnizori de materie prima a dus la aceasta crestere nejustificata a materialelor de constructii si implicit a preturilor locuintelor.

Solutia iesirii din blocajul actual de pe piata constructiilor este scaderea preturilor la materiile prime, fapt care va genera o scadere in lant a pretului pentru constructiile noi, spune Milut.

Astfel, UNPR va sustine necesitatea interventiei statului, prin institutii precum Consiliul Concurentei, prin impiedicarea formarii de carteluri ale marilor companii, precum si cumpararea unor pachete de actiuni in companiile producatoare de materii prime care sa permita stoparea politicii anticoncurentiale practicate de aceste companii in Romania, continua acesta.

Previziunile “optimiste” pentru 2009 in constructii si imobiliare

Cele mai optimiste previziuni pentru anul viitor, in sectorul constructiilor, arata o scadere intre 10% si 15% a pietei, corelata cu o scadere a productiei fizice de 10% si o lipsa a cererii, pe care producatorii incearca sa o acopere prin scumpirile de preturi deja realizate.

Mai multe informatii despre cerintele UNPR gasiti aici.