Romanii au platit in octombrie pe produse si servicii cu 1% mai mult decat in luna anterioara, potrivit Institutului National de Statistica (INS), iar principala cauza care a urcat inflatia a fost deprecierea brusca a leului de la jumatatea lunii, potrivit analistilor. Astfel, inflatia anuala s-a accentuat la 7,39%, surprinzand analistii, care se asteptau la o temperare sub 7,2%.

Serviciile s-au scumpit cel mai mult in octombrie, in special din cauza deprecierii leului in raport cu euro, pana la un minimum de 3,97 lei/euro. Devalorizarea leului nu a scumpit doar serviciile cu 2,23% ci s-a transmis partial si inspre grupa produselor alimentare, ale caror preturi au avansat in medie cu 1,14%. Cel mai putin s-au scumpit produsele nealimentare – cu 0,52%.

Desi in octombrie benzina s-a ieftinit semnificativ, in urma scaderii abrupte a cotatiei titeiului, preturile medii ale combustibililor au coborat foarte putin, cu doar 0,31%, deoarece grupa acestora inglobeaza si alte tipuri de combustibili, cum ar fi lemnele uscate, carbunii etc., potrivit lui Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.