Pe piata valutara, leul s-a depreciat cu aproximativ 4 bani in primele tranzactii ale saptamanii, pana la 3.75 lei/euro, iar BNR a stabilit cursul de referinta la 3.7482 ron/euro, in depreciere cu 2 bani. Moneda nationala a inregistat aceste scaderi dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a scos Romania din categoria "investment grade".

Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntase un curs de referinta de 3,7271 lei/euro.

"Anuntul Fitch a avut impact asupra monedei nationale doar pe moment. Deprecierea de dimineata a fost una marginala, dupa care leul a inceput sa se aprecieze, pe o piata mai putin volatila fata de regiune", a spus dealerul Bancii Comercile Romane (BCR) Narcis Noaghea.

Decizia Fitch a depreciat moneda nationala inca dinainte de deschiderea sedintei valutare, pana la 3,75 lei/euro, cu patru bani in depreciere fata de nivelul de vineri seara, leul continuand sa piarda si in primele tranzactii ale zilei pana la 3,7533 lei/euro. Ulterior, leul a fluctuat sub acest nivel, cu o usoara tendinta de apreciere, pana la 3,7350 lei/euro. La ora 13:35, bancile cumparau un euro cu 3,7355 lei si il vindeau cu 3,7405 lei.

Fitch a coborat luni cu doua trepte calificativele Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+', si pentru credite pe termen lung in lei, de la 'BBB+' la 'BBB-'‚ motivandu-si decizia prin ingrijorarile cu privire la cadrul de politica macroeconomica a Romaniei si abilitatea tarii de a evita o criza economica si financiara "severa".


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.