Pentru sustinerea intreprinderilor romanesti afectate de criza financiara, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pregateste un act normativ pentru acordarea de ajutoare de salvare.
Schema de ajutor financiar trebuie avizata de Consiliul Concurentei si notificata catre Comisia Europeana. Suma totala pentru ajutorarea intreprinderilor romanesti este de aproximativ 100 milioane euro, sursa de finantare urmand sa fie asigurata, cel mai probabil, de AVAS, Ministerul Economiei si Finantelor fiind ordonator principal de credite.

Imprumut pe sase luni

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea este una dintre intreprinderile pentru care AVAS doreste sa elaboreze un plan de sustinere, inclusiv prin contractarea unui imprumut. Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, a declarat recent ca "se incearca un plan de revitalizare a societatii si, daca va fi nevoie, va fi propusa si o infuzie de capital sub forma de imprumut, deci un ajutor de salvare, cum se numeste in legislatia europeana".

Constantin Roibu, director general la Oltchim, a precizat ca a avut loc o prima discutie cu reprezentantii AVAS pentru o astfel de finantare. "Suntem interesati sa obtinem niste finantari pentru sustinerea productiei. Din cate am discutat, ar putea fi vorba de un imprumut pe durata a sase luni. Banii se returneaza la finalul intervalului stabilit, deci nu este vorba de un ajutor de stat, ci de un imprumut de salvare", a mentionat Roibu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.