Prima cerere pentru inregistrarea unui produs traditional apartine unui producator de magiun Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a primit in urma cu doua saptamani prima cerere pentru obtinerea indicatiei geografice protejate, care apartine unui producator de magiun, a declarat pentru NewsIn directorul general al Oficiului National pentru produse Traditionale si Ecologice

Directorul general al Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice (ONPTE), Lucia Romanescu, a declarat ca solicitarea pentru obtinerea indicatiei geografice protejate a fost depusa de producatorul de magiun de prune, S.C. Sonimpex Serv Com S.R.L., iar ceilalti patru producatori care intentioneaza sa obtina protectia pentru indicatia geografica protejata sunt producatori traditionali de produse lactate si preparate din carne.

"Conform reglementarilor europene, Ministerul Agriculturii trebuie sa incheie verificarile pentru aceasta documentatia in termen de 30 de zile, dupa care o parte a documentatie, respectiv caietul de sarcini, va fi postata pe site-ul ministerului pentru 60 de zile, timp in care orice persoana care are ceva de obiectat se poate opune acordarii indicatiei geografice protejate ", a explicat Romanescu.

Potrivit acesteia, in cazul in care vor aparea obiectii din partea altor producatori care fabrica si comercializeaza acelasi produs, ministerul va media intre producatorul solicitant al indicatiei geografice protejate si opozantul acestuia.

Reprezentanta Oficiului a mai spus ca dupa cele 90 de zile, dupa ce produsul a trecut de perioda de verificare, respectiv de cea de opozitie, primeste protectia la nivel national si sigla specifica indicatiei geografice protejate care va aparea pe eticheta produsului.

"Dupa ce primeste protectia la nivel national, ministerul agriculturii va trimite la Bruxelles documentatia respectiva pentru obtinerea indicatiei geografice protejate la nivel european, dupa care produsul intra in aceleasi proceduri care sunt mult mai lungi" , a adaugat directorul ONPTE.

Aceasta a mai precizat ca odata obtinuta aceasta protectie, denumirea nu mai poate fi folosita de niciun alt producator care fabrica acelasi produs, nici la nivel national si nici la nivel european.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.