Desi majoritatea specialistilor estimeaza un curs valutar in intervalul 3,65-3,8 lei/euro la finele anului in curs, parerile sunt in continuare impartite, nefiind exclusa varianta atingerii unui nivel de 4 lei/euro, mai ales la inceputul lui 2009. Specialistii invitati de Wall-Street au proiectat atat evolutia cursului valutar pentru finalul de an si inceputul lui 2009, cat si implicatiile posibilei deprecieri a monedei nationale asupra economiei autohtone.

Presiunea crizei financiare mondiale asupra monedei nationale

Deprecierea soc a leului din urma cu exact o luna, pana aproape de 4 lei/euro, i-a nelinistit pe sefii companiilor romanesti, indeosebi cei cu activitati de import, dar si pe romanii care au credite in euro, obligati sa suporte povara cresterii dobanzii.

Reactia companiilor si a populatiei la fluctuatii de curs este foarte sensibila, astfel incat este oportuna dezbaterea privind evolutia cursului valutar: Va reveni aproape de patru lei, se va duce in jos? Moneda nationala a inchis sedinta interbancara de ieri in jurul nivelului de la deschidere, ultimele transferuri realizandu-se la 3,7110 - 3,7145 lei/euro.

Presiunile economiei romanesti asupra leului

Dincolo de criza financiara internationala, leul suporta si presiunea exercitata de deficitul de cont curent al Romaniei.

Dragos Cabat, presedinte CFA (Chartered Financial Analyst), estimeaza un curs de 4 lei/euro spre finalul anului si chiar peste acest nivel in februarie - martie anul viitor.

Desi considera ca la ora actuala cea mai mare problema a economiei romanesti este deficitul de cont curent, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, nu vede ca solutie pentru stabilizarea acestuia deprecierea monedei nationale.

Leul si Banca Centrala

Unul dintre scopurile politicii monetare este temperarea inflatiei si atingerea tintei stabilite prin strategia de tintire directa a inflatiei. In vederea atingerii acestui obiectiv, Banca Centrala a luat masuri de intarire a conditiilor de creditare in vederea decelerarii excesului de cerere, iar contextul de pe pietele internationale va aduce efecte care vin in „ajutorul” planului BNR, care consta in scaderea avansului creditarii si implicit a temeperarii cererii, sunt de parere specialistii.

Nici romanii aflati la munca peste granita nu pot sustine leul ca in anii trecuti

Pe de alta parte, structura pietei valutare din prezent este diferita fata de cea de acum cativa ani, piata fiind mai matura, iar vanzarile de valuta efectuate ca urmare a remiterilor muncitorilor romani aflati in strainatate pot sustine cursul valutar doar intr-o masura limitata, cel mai probabil scenariu fiind cel al scaderii remiterilor romanilor din strainatate, potrivit specialistilor.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.