Scaderea semnificativa a consumului de carburanti, in conditiile crizei financiare mondiale, este combatuta de distribuitorii din toata lumea cu reduceri ale pretului la pompa.

Americanii s-au vazut nevoiti sa scada mult costurile benzinelor, iar multi vest-europeni le-au calcat pe urme, anuntand saptamanal noi ieftiniri. In Romania insa, costul carburantilor auto se pastreaza acelasi ca la sfarsitul lui septembrie, companiile mizand pe apetitul constant al consumatorilor. Principalii afectati, transportatorii, sustin ca nici nu vom vedea o scadere a pretului la carburanti, in conditiile in care se apropie campania electorala.

In mai putin de o luna, pretul carburantilor s-a redus spectaculos in tarile occidentale. Cea mai importanta scadere se observa in Statele Unite ale Americii, unde pretul mediu al unui galon (3,78 litri) s-a diminuat luna aceasta fata de septembrie cu 63 de centi, ajungand la 3,16 dolari. Principala determinanta este reducerea consumului, Departamentul de Energie comunicand recent ca cererea de petrol s-a diminuat pana la nivelul de acum 9 ani, informeaza Washington Post. De costuri mai mici la pompa au parte si canadienii, presa centrala comunicand un pret mediu de 1,08 dolari/litru, in scadere cu 5,7 centi fata de ultima saptamana si cu 30 de centi fata de septembrie.

Reduceri, ceva mai mici, se observa si in vestul Europei. In Franta, saptamana trecuta, atat benzina, cat si motorina s-au ieftinit cu 4 eurocenti, fiind vandute cu 1,24 euro, respectiv 1,34 euro, potrivit Le Figaro. Cu toate acestea, analistii au atras atentia ca masura nu a redresat vanzarile. Preturi in scadere se inregistreaza si in Spania. Presa de specialitate atrage atentia ca, in decurs de doua luni, carburantii s-au ieftinit cu aproape 7 procente, pretul mediul al benzinei Super 95 fiind acum de 1,11 euro pe litru, in timp ce al motorinei a ajuns la 1,15 euro.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.