Sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat, incepand cu anul viitor, prin inlocuirea actualei taxe de prima inmatriculare cu o taxa de mediu.

Taxa de mediu va fi calculata in functie de nivelul de poluare, dar care sa nu fie mai mare decat pretul autoturismului, a anuntat premierul Victor Ponta.

De cand a fost introdusa in luna aprilie 2008, taxa auto a suferit mai multe modificari. In 2011, cuantumul taxei auto a fost majorat in medie cu 45-50%, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehicule poluante, pentru ca in acest an sa fie redusa cu pana la 25%.

In acelasi timp, in luna ianuarie, Guvernul a decis ca taxa de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 sa fie suspendata pana la inceputul anului viitor, urmand ca persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi.

Taxa de prima vanzare trebuia perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.

Premierul Ponta a declarat cand a preluat fraiele conducerii ca Guvernul va trebui sa adopte un act normativ prin care sa fie restituita taxa auto incasata ilegal, eliberand astfel instantele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor.

El a aratat ca Guvernul este obligat sa restituie proprietarilor de autovehicule o suma totala de 400 milioane euro, reprezentand taxa perceputa ilegal de fostul Executiv.

La inceputul lunii octombrie, Rovana Plumb, a declarat ca, gratie suspendarii unui articol din Legea 9/2012, cei care cumpara sau vand masini pe teritoriul Romaniei sunt scutiti de taxa auto.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.