Desi Codul fiscal spune clar ca, in cazul masinilor cumparate in leasing, obligatia de plata a impozitelor si amenzilor revine utilizatorilor, companiile de leasing sunt zilnic puse intr-o situatie ingrata de administratiile financiare locale.

Conform capital.ro, directiile de taxe si impozite locale nu iau in considerare legislatia si prefera sa trimita amenzile companiilor de leasing in loc sa le trimita celor care folosesc masina cumparata prin intermediul lor.

Articolul 25 din Codul fiscal precizeaza faptul ca obligatia de plata a impozitelor si amenzilor revine utilizatorilor bunurilor cumparate in leasing.

Deoarece companiile nu doresc sa ajunga in postura de a figura pe lista datornicilor, acestea prefera sa plateasca amenzile, urmand ca apoi sa incerce sa recupereze sumele de la clienti.

Secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare, Adriana Ahciarliu, spune ca directiile de impozite si taxe locale au libertatea sa emita norme interne si nu tin cont de precizarile societatilor de leasing.

"Directiile de impozite si taxe locale (DITL) functioneaza dupa o legislatie care pare a fi paralela. Acestea nu sunt subordonate Ministerului Finantelor, ci MAI. Avand autonomie locala, au libertatea sa emita norme interne, prin care ajung uneori sa modifice legislatia publicata in Monitorul Oficial", afirma Adriana Ahciarliu.

"Problema serioasa la nivelul administratiilor financiare locale e lipsa de standardizare. Noi intelegem ca rolul functionarului public e sa aplice legea, nu sa o interpreteze. Orice interpretare poate fi incadrata la abuz in serviciu. Interpretarile individuale la nivelui fiecarei DITL sunt rezultatul lipsei de comunicare intre autoritati pe verticala si orizontala si al unui vid legislativ in materie de standardizare. Ajungem astfel sa platim amenzi pentru care nu suntem responsabili si sa fim executati silit pentru acestea, in caz de neplata. Iar statul isi permite o astfel de abordare pentru ca aplica standard dublu in materia executarii silite in favoarea sa", a concluzionat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.