Suzuki anunta pentru 2012 o noua etapa de evolutie a deja legendarului model off-road Jimny, care primeste o serie de retusuri estetice si actualizari ale listei de echipare.

Suzuki Jimny si-a castigat un loc reputat in randul masinilor off-road veritabile inca de la debutul din 1970. In cei 42 de ani de cariera a ajuns un model emblematic care, prin formatul, performantele si imaginea sa a trecut testul timpului, ramanand la fel de carismatic si relevant prin reteta sa de off-roader pur.

Jimny este la fel de in elementul sau pe strazile urbane ca pe cararile care strabat muntii sau chiar in terenuri extrem de dificile, inaccesibile pentru majoritatea automobilelor.

Dimensiunile compacte si bine proportionate ale Jimny si unghiul de bracare al rotilor ii permit o manevrabilitate foarte lejera in orasele aglomerate. Raza minima de intoarcere a masinii este de doar 4,9 metri. Iar garda la sol (19 cm), unghiurile de atac si degajare permisive, sistemul de tractiune integral si rigiditatea structurala ii ofera abilitati de invidiat in off-road.

Actuala generatie a debutat in 1997 si a fost o data actualizata prin facelift-ul din 2005. Iar in 2012 trece printr-o noua evolutie la nivelul estetic si al listei de echipari.

Personalitatea si estetica inconfundabila a lui Jimny sunt si mai puternic conturate in urma facelift-ului din acest an.

Robustetea lui Jimny este subliniata la nivelul caroseriei de noile profile ale capotei motorului care include si o priza de aer, precum si de noul spoiler fata definit de linii mai dinamice si proportii mai impozante, care incorporeaza proiectoarele de ceata repozitionate. Insa cea mai mare atractie o prezinta emblematica grila frontala care acum are doua versiuni de design noi, caracterizate de decupaje mai ample. Toate aceste evolutii estetice au si rolul de a intampina stringentele standarde de siguranta pentru pietoni impuse de legislatia europeana. Pentru a se adapta mai multor preferinte, caroseria lui Jimny este disponibila in sapte culori, inclusiv noua nuanta Breeze Blue Metallic.

Habitaclul a fost actualizat cu scaune care au tetiere reprofilate pentru un confort sporit si includ sisteme ISOFIX pentru ancorarea scaunelor de copii. Si estetica scaunelor subliniaza caracterul sportiv si rafinamentul prin modelul tapiteriei care imita urmele de anvelopa si a zonelor laterale din material negru fin.

La fel ca si pana acum, scaunele din fata se rabateaza complet. Acestea se unesc practic sub forma unui "pat" confortabil cu scaunele din spate, rabatabile deasemenea individual. Prin rabatarea scaunelor spate se creste totodata si volumul portbagajului.

Pana la lansarea versiunii cu facelift, Jimny este disponibil in Romania la un pret atractiv, de 15.150 Euro cu TVA. Prin scaderea contravalorii numarului maxim de tichete valorice permise de “Programul de stimulare a innoirii parcului auto national”, pretul coboara pana la 12.499 Euro cu TVA.

Jimny este dotat cu un motorul pe benzina M13A DOHC, cu 16 supape si injectie multipunct. Acesta are o capacitate de 1.328 cmc, dezvolta 85 CP si 110 Nm, respecta normele Euro 5 si este cuplat la o cutie de viteze manuala cu 5 trepte. Propulsorul accelereaza cu pofta pentru a oferi performante in cele mai variate conditii, atat pe sosea, cat si off-road. Sistemul Drive Action 4x4 permite comutatea de la tractiunea 4x4 la cea 4x2 din mers, astfel incat sa te adaptezi imediat la schimbarile de vreme si de calitate ale carosabilului.

In plus, Jimny beneficiaza de sistemul LSPV (Load Sensing Proportioning Valve). Acesta previne blocarea prematura a rotilor din spate, pentru a imbunatati franarea mașinii atunci cand masina este incarcata excesiv. O supapa care masoara sarcina utila a masinii sporeste raspunsul sistemului de franare, cand Jimny este incarcat.

Lista de echipare mai cuprinde ABS, sistem de franare cu patru senzori anti-blocare, servodirectie asistata, caroserie ranforsata cu bare de soc special proiectate si imbinate eficient din punct de vedere al greutatii masinii, centuri de siguranta in 3 puncte pretensionate la scaunele fata, airbag-uri frontale, oglinzi retrovizoare exterioare incalzite si actionate electric, spatiu de depozitare sub podeaua portbagajului, priza interioara de 12V, aer conditionat cu reglare manuala, geamuri actionate electric (fata).

La fel ca toate autovehiculele Suzuki, Jiimny beneficieaza de o garantie de 3 ani sau 100.000 km. La primul termen atins din cele doua, durata garantiei este automat prelungita cu 2 ani fara limita de kilometri.

Detalii suplimentare de oferta actuala pentru modelul Jimny puteti afla accesand site-ul oficial www.suzuki.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.