Dealerii auto estimeaza ca piata autoturismelor va incheia anul cu vanzari de pana la 10% mai mici comparativ cu 2010, in special pe fondul lipsei de finantare, nivel sub volumul prognozat de firmele din sector la inceputul anului.

Anul trecut, vanzarile de autoturisme au coborat cu peste 18%, la 106.000 unitati, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor arata insa ca au fost inscrise in circulatie cu aproximativ 10.000 de masini, mai putin decat statistica raportata de APIA.

La inceputul acestui an, reprezentantii APIA estimau ca piata auto va avansa cu cel putin 5-10% fata de 2010, in timp ce potrivit dealerilor, in cel mai pesimist scenariu, vanzarile vor stagna
, relateaza MEDIAFAX.

In primele opt luni ale acestui an au fost inmatriculate 49.006 autoturisme, cu aproape 12% mai putine fata de acelasi interval al anului trecut.

  • Oamenii sunt mai retinuti cu privire la achizitia unui autoturism

Pe langa lipsa de creditare, un alt factor determinant pentru scaderea vanzarilor este retinerea potentialilor clienti fata de achizitii care implica sume relativ mari, dar si reducerea duratei programului "Rabla", spune directorul general al firmei Neste, dealer Ford, Cristian Bica.

"Estimez o scadere a pietei auto de 5%. Oamenii au devenit mai retinuti in ceea ce priveste achizitia unui autoturism, au alte prioritati. In plus, programul Remat a inceput mai tarziu anul acesta, iar autoritatile au anuntat ca il vor incheia mai devreme, pe 23 noiembrie", a explicat acesta.

La o scadere de 10% a pietei de autoturisme se astepta si coordonatorul de vanzari al distribuitorului Honda Trading, Florin Nita, care spune ca un rol important in reducerea vanzarilor auto l-a jucat si majorarea de anul trecut a TVA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.