Preturile automobilelor noi s-au diminuat anul trecut cu 2,3% in Romania, ritm apropiat de scaderea medie de 2,5% inregistrata la nivelul Uniunii Europene (UE), in timp ce in Slovacia reducerea preturilor a depasit 17%, iar in Bulgaria 13%.

In 24 de state membre preturilor la automobile au scazut, in timp ce in trei tari au urcat, se arata intr-un raport al Comisiei Europene. Cresteri ale preturilor au inregistrat Portugalia (2,6%), Italia si Malta (ambele cu 0,2%). Dintre statele in care preturile au evoluat negativ, 18 au avut scaderi mai mari decat Romania, iar cinci mai mici, scrie MEDIAFAX.

  • Preturile au coborat anul trecut in toate cele zece state care nu sunt parte a zonei euro. Cea mai mica scadere, in aceste state, a fost raportata in Suedia (1,1%), urmata de Romania (2,3%) si Danemarca (3,6%).

Romania a avut a doua mare crestere din UE a preturilor nominale, scumpirea excluzand inflatia fiind de 4,7%, mai mica doar decat in Portugalia (6,2%). La nivelul spatiului comunitar, preturile nominale au urcat cu 0,3%. Inflatia din UE a fost de numai 2,8% in ianuarie, fata de 7% in Romania, potrivit datelor din raport. Preturile nominale au scazut in 13 state si au urcat in 14.

Cele mai mari scaderi nominale au avut loc in Slovacia (-14,2%) si Bulgaria (-9,2%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.