Sapte societati de asigurare au notificat pana in prezent Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la tarifele de prima stabilite pentru 2011 aferente asigurarilor obligatorii RCA si criteriile proprii de corectie a acestora. Citeste o dezbatere cu patru specialisti din piata cu privire la cum ar putea evolua tarifele de prima RCA si Casco in 2011.

Cum vor evolua tarifele de prima RCA si Casco in 2011 si cum se explica aceasta evolutie?

  • Razvan Pavel, director tehnic auto, Groupama Asigurari

Din punct de vedere al rezultatului tehnic, primele de asigurare ar trebui sa creasca si in 2011 pentru a acoperi costul inflatiei dar si costurile in crestere pe piata service-urilor auto. In ceea ce priveste asigurarea RCA, decizia companiei este aceea de a pastra tarifele nemodificate, asumandu-si astfel o pierdere controlata, scrie Wall-Street.

Cat despre asigurarea Casco, Groupama Asigurari va opera cateva modificari ale tarifului actual. Acest lucru este necesar ca urmare a faptului ca in ultimul an s-au produs schimbari importante de tarif care au determinat modificari substantiale ale structurii portofoliului de asigurati si ne-au permis sa imbunatatim rezultatele tehnice ale companiei, dar impun pentru 2011 o serie de mici corectii.

  • Cristian Fugaciu, director general, Marsh Romania
Trebuie sa luam in considerare mai multi factori care determina preturile pe aceste clase: rata daunei, limitele de despagubire si politica comerciala a asiguratorilor.

Rata daunei este tot in crestere, iar limitele de despagubire vor creste si ele anul urmator. Considerand acesti factori putem estima ca vor exista majorari de tarife din partea unor asiguratori, dar acestea nu credem ca vor depasi 5-10%. Totusi, politica de vanzare a asiguratorilor are o pondere foarte importanta in stabilirea preturilor si tinand cont de competitia acerba de pe aceste doua clase, cred ca preturile nu vor suferi modificari semnificative.

  • Alexandru Pintilie, administrator delegat, Pintilie Broker de Asigurare
Dat fiind gradul crescut de competitie de pe aceste segmente de business, nu credem ca in 2011 vom asista la modificari semnificative de tarife.
Citeste si:
Campanie de comunicare inovatoare, de la Groupama
Campanie de comunicare...

Insa, asa cum stim, in aceasta perioada, se desfasoara campania RCA de iarna iar asiguratorii, angrenati intr-o competitie din ce in ce mai stransa, au foarte multe oferte astfel ca se pot observa scaderi de tarife, care la unele societati au ajuns pana la sau chiar peste 10%.

Totodata, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat de curand ca unii dintre asiguratori au anuntat scaderi ale tarifelor pentru politele RCA, in 2011.

Pe de alta parte, daca luam in considerare daunalitatea crescuta, care a adus pierderi considerabile asiguratorilor in ultimii ani si faptul ca limitele pentru despagubiri (pe segmentul RCA) vor creste anul viitor, este posibil sa asistam la unele mariri de tarife, din partea unora dintre asiguratori, dar nu putem estima in ce proportie.

  • Augustin Pop, director general, Asigura-ieftin.ro
In anul 2011 , in principiu preturile RCA si Casco vor stationa. Totusi vor exista si categorii de asigurati pentru care preturile vor evolua diferentiat, in sensul ca preturile asigurarilor vor creste sau vor fi mai mici fata de cel actual, in functie de varsta, de rata daunei din anii precedenti (sistemul bonus-malus) si localitatea in care se desfasoara preponderent activitatea zilnica.
Citeste si:
Sfaturi utile pentru șoferi pe timp de iarnă
Sfaturi utile pentru șoferi...

Reduceri ale preturilor asigurarilor se vor acorda, ca si in prezent, parcurilor de autovehicule.

Preturile anului 2011 vor fi o rezultanta intre:
1 - presiunea pe preturi impuse de criza economica si financiara (in sensul de mentinere sau scadere a preturilor la asigurarile auto din cauza resurselor financiare in scadere ale populatiei si agentilor economici);
2 - majorarea limitelor de raspundere in anul 2011 fata de 2010 (750.000 euro pentru pagube materiale si 3.500.000 de euro pentru vatamari corporale si deces)
3 - evolutia fenomenului de frauda , in special in zona societatilot comerciale de leasing.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.