Grupul auto american General Motors a precizat in mod clar ca va inchide subsidiara suedeza Saab, sustinand ca niciunul dintre candidatii pentru preluarea acesteia nu a prezentat o oferta viabila pentru a-i schimba decizia, potrivit Reuters.

"Inchidem Saab. Am inceput lichidarea sa", a declatrat jurnalistilor presedintele si directorul general interimar al GM, Ed Whitacre, in cadrul salonului auto de la Detroit.

Vicepresedintele grupului american, Bob Lutz, a precizat la randul sau ca lichidarea va continua pana la capat in cazul in care nu apare vreo alta oferta care sa fie "mai buna pentru noi decat lichidarea din punct de vedere financiar". "In privinta riscului si finantarii pe termen foarte scurt, ofertele pe care le-am primit pana acum au aceeasi valoare ca si lichidarea", a precizat Lutz.

GM anuntase saptamana trecuta ca a mandatat cabinetul AlixPartners, specializat in restructurari de companii, pentru a administra lichidarea Saab.

Vineri, sindicatul suedez IF Metall, care are un reprezentant in consiliul de administratie al Saab, anunta ca boardul companiei suedeze "a decis (...) sa plaseze compania in lichidare judiciara", intr-un comunicat in care apreciaza decizia drept "iresponsabila".

Mai multe companii, intre care cea olandeza Spyker si un fond la care s-a asociat miliardarul Bernie Ecclestone din Formula 1, au depus oferte de ultim moment pentru preluarea Saab, fara a reusi, insa, sa schimbe decizia General Motors de a continua procesul de inchidere a subsidiarei sale suedeze, transmite NewsIn.

GM a preluat controlul Saab in 1989 si nu a reusit sa obtina in niciun an profit de la subsidiara sa suedeza. Compania, care are circa 3.400 de angajati in Suedia, a inregistrat pierderi de 340 milioane dolari (234 milioane euro) in 2008 si estimeaza pierderi similare pentru 2009. In 2008, Saab a vandut in total putin peste 93.000 de automobile.

Dealerii romani Saab vor ramane cu activitatea de service, in cazul inchiderii constructorului

Dealerii locali ai marcii Saab vor ramane cu activitatea de service, in cazul in care General Motors (GM) va inchide compania suedeza, insa partenerii marcii in Romania isi alimenteaza in continuare stocurile, a spus reprezentantul importatorului marcii, BDT, Tiberiu Ioanovici, potrivit Zf, care citeaza Mediafax. Marca Saab este prezenta pe piata din Romania prin intermediul a cinci parteneri, trei dintre ei fiind si dealeri ai altor marci. Vanzarile Saab in Romania au scazut anul trecut cu peste 70%, la 40 de unitati, pe fondul crizei financiare si a impactului psihologic pe care l-a avut decizia GM de a vinde, respectiv de a inchide uzina suedeza.

Galerie foto: Noul Saab 9-5, cel mai important model actual al suedezilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.