Centura este cel mai important sistem de siguranta al unei masini, fiind considerata cea mai importanta inovatie in industria auto, la capitolul siguranta. Fara acest accesoriu, airbag-urile nu au rost, ba chiar pot deveni periculoase daca se declanseaza. Mai mult, centura de sigurata cuplata face ca riscul unei accidentari serioase sa fie redus cu peste 50%.
In urma cu 50 ani, pe 13 august 1959, a fost livrata prima masina, un Volvo PV544, doatat cu acest tip de centura. Inca de la acea vreme, suedezii au efectuat o multime de teste care aratau ca, spre deosebire de centura cu prindere in doua puncte, cea in 3 puncte ofera un nivel de protectie mult mai bun.

A urmat ca noul tip de centura sa se perfectionezecontinuu, un mare pas inainte fiind si posibilitatea ajustarii pozitiei, in functie de dimensiunile fiecaruia. Din aprecierile suedezilor,centura de siguranta in 3 puncte a salvat pana in prezent peste un milion de vieti.

Alte studii releva faptul ca centura de siguranta poate reduce numarul ranirilor grave si al deceselor in accidente rutiere si mai mult. In Europa, specialistii spun ca daca fiecare tara a Uniunii Europene ar avea procentul de utilizare al centurii la acelasi nivel cu al tarii care il are cel mai ridicat, ar fi salvate anual 7.000 de vieti

Cititi mai multe in Sotto


Despre autor:

Sotto

Sursa: Sotto


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.