Business 15 Mai 2009 23:23
Biocombustibilul reprezinta cea mai rapida solutie de energie regenerabila care poate fi utilizata pentru inlocuirea petrolului pentru autovehicule.
Romania are avantajul ca are suficienta materie prima, precum si capacitate de productie destul de mare pentru a asigura necesarul intern, putand chiar exporta biodiesel. Astfel, din datele Ministerului Economiei rezulta ca in Romania sunt 22 de producatori de biodiesel care au pana la aceasta data autorizatii de antrepozit fiscal. Capacitatile de productie ale producatorilor de biodiesel pot asigura realizarea a 300.000 de tone de biodiesel/an.

Avand in vedere ca anul trecut Romania a consumat 4,6 milioane de tone de motorina si faptul ca in Romania companiile petroliere au obligatia de a utiliza motorina cu 4% continut biodiesel, inseamna ca, pentru propria piata, tara noastra are nevoie de 184.000 de tone de biodiesel pe an.
Romania are avantajul ca dispune de peste doua milioane de teren arabil care nu este cultivat si ar putea fi utilizat pentru culturi energetice. In acest fel, disputa existenta la nivel european privind pericolul ca productia de biodiesel sa aiba repercusiuni asupra productiei de alimente nu are implicatii in Romania, pentru ca la noi exista foarte mult pa-mant care asteapta sa fie utilizat. Astfel, in Romania, suprafetele care pot fi cultivate cu plante oleaginoase intr-un an agricol, respectandu-se tehnologiile performante si rotatia culturilor, sunt acum de circa 950.000 de hectare cu floarea-soarelui, 460.000 de hectare cu rapita si de circa 150.000 de hectare cu soia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.