Dupa incheierea testelor de validare efectuate de Mazda, alte 30 de unitati vor fi livrate in sistem leasing catre HyNor. Este pentru prima data cand un vehicul Mazda echipat cu motor rotativ cu alimentare pe hidrogen va rula pe drumurile publice in afara Japoniei.

Modelul RX-8 Hydrogen RE este un alt exemplu de implementare a strategiei “Sustainable Zoom-Zoom”. Aceasta vizeaza dezvoltarea de noi tehnologii cu un impact din ce in ce mai mic asupra mediului, dar asigura in acelasi timp placerea de a conduce si siguranta pasagerilor. Mazda este singurul producator auto la nivel mondial care produce motoare rotative RENESIS de serie. Configuratia unica a acestui propulsor faciliteaza arderea hidrogenului mai bine decat cea a unui motor conventional si in acelasi timp permite cu usurinta trecerea de la alimentarea cu benzina la un combustibil alternativ.

Motorul din echiparea RX-8 Hydrogen RE permite soferului sa alterneze alimentarea intre benzina si hidrogen in functie de disponibilitatea fiecarui combustibil si a infrastructurii necesare. Pe parcursul procesului de validare modelul va fi expus la diferite evenimente pentru cei interesati sa achizitioneze un astfel de vehicul.

“Participarea in cadrul proiectului HyNor marcheaza evolutia noastra catre un nou nivel”, declara Akihiro Kashiwagi, Mazda Program Manager responsabil pentru dezvoltarea motorului rotativ pe hidrogen. “Suntem bucurosi sa contribuim la construirea unei societati bazate pe energia generata de hidrogen in Norvegia. Mazda urmareste sa utilizeze informatiile rezultate din acest proiect in viitor pentru evolutia vehiculelor cu motorizare pe hidrogen.”