Tarragona, cel mai mare port de cereale din Spania, asteapta in luna august livrarea a 250.000 tone de grau din zona Marii Negre, tarile vizate fiind Romania, Bulgaria si Ucraina, care au inregistrat recolte mari de cereale in acest an, relateaza NewsIn.

De altfel, previziunile privind recoltele mari de cereale din Romania, Bulgaria si Ucraina au dus la scaderea preturilor cerealelor in porturile din Spania si Portugalia, in ultimele saptamani.

"La sfarsitul lunii iulie, aveam in stocuri 60.000 tone, dar avand in vedere ca ne aflam in perioada recoltarii, estimam o crestere a cantitatilor de cereale din aceasta luna", a declarat sursa.

Stocurile de sorg si porumb din portul spaniol Tarragona au fost epuizate, insa nu sunt asteptate noi livrari, intrucat producatorii spanioli de furaje, care au nevoie de 12 milioane tone de cereale anual, au preferat graul ca materie prima.

Importurile de soia din Argentina au fost reluate la mijlocul lunii iulie, dupa incetarea protestelor fermierilor din America Latina, si se ridica la 200.000 tone lunar.

In portul Cartagena, un alt centru important de import de cereale in Spania, a fost livrata o singura incarcatura de orz, de 39.500 tone, din Rusia, in timp ce in portul sud-vestic Huelva nu este asteptata nicio livrare.

Desi in Spania recolta de grau si orz a fost buna, fiind estimata la aproximativ 19,6 milioane tone, comerciantii prevad importuri de 10-12 milioane tone, pentru acoperirea deficitului de cereale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.