Business4 August 200805:20

Lectura de un minut

Bugetul general consolidat a inregistrat, in primul semestru, un deficit de 5,19 miliarde lei (1,46 miliarde euro), suma care echivaleaza, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), cu 1,18% din valoarea de referinta a PIB de 440 miliarde lei, neactualizata dupa ultimele prognoze

Bugetul consolidat trecuse pe minus in a cincea luna a anului, cu un deficit de 1,73 miliarde lei, dupa ce in primele patru luni din acest an, bugetul consolidat al statului inregistrase un excedent de 1,07 miliarde lei.

In mai, deficitul calculat de MEF fusese de 0,39% din PIB, potrivit calculelor ministerului, care raporteaza cifrele la un PIB de 440 miliarde lei, potrivit NewsIn.

Ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru PIB-ul Romaniei din acest an este de 475 miliarde lei, valoare la care deficitul din primele sase luni ale anului ar fi echivalent cu 1,09% din PIB.

Statul a inregistrat venituri totale la bugetul consolidat de 80,155 miliarde lei (21,8 miliarde euro) si cheltuieli de aproape 85,347 miliarde lei (23,3 miliarde euro) in primele sase luni ale anului.

Deficitul provine in cea mai mare parte din bugetul de stat, celelalte bugete mari - centralizat al bugetelor locale, de asigurari sociale de stat, de somaj si de asigurari de sanatate - fiind in continuare excedentare.

Astfel, la bugetul de stat, veniturile au fost de 30,6 miliarde lei in intervalul ianuarie-iunie, in timp de cheltuielile au ajuns la 37,947 miliarde lei, deficitul fiind de aproape 7,347 miliarde lei (echivalent cu 1,2% din PIB-ul luat ca referinta de MEF).

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.