Intr-o analiza a politicii valutare actuale, economistii Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu afirma ca mentinerea fortata de catre BNR a cursului euro in jurul valorii de 36.000 de mii de lei impune mai multa prudenta investitorilor. "Daca privim catre istoricul tranzactiilor cu scadenta in iunie, observam ca euro a fluctuat intre 35.720 si 36.451 de lei, semn ca majoritatea tranzactiilor au fost realizate sub cotatiile din piata valutara", semnala un broker sibian.

In comunicatul economistilor sibieni se face referire si la faptul ca politica valutara a BNR lasa loc la numeroase incertitudini si de aceea este greu sa faci o previziune pentru perioada urmatoare. Majoritatea opiniilor din piata indica mentinerea euro in jurul valorilor de 35.500 - 36.000 de lei, aprecierea monedei nationale fiind necesara pentru tinerea inflatiei in parametrii doriti de BNR. De fapt, tinta Guvernului in ceea ce priveste deprecierea medie a leului in anul in curs este de 7%. Pe de alta parte, sursa citata considera ca o ieftinire si mai mare a euro pare improbabila, ea aducand o noua crestere a importurilor, dezechilibrand si mai mult balanta de plati externe.

In perioada urmatoare, economistii sibieni pariaza pe dolar

In ceea ce priveste raportul leu/dolar, acesta s-a situat in jurul valorii de 28.000-28.050 de lei, cumparatorii mizand pe o revenire a paritatii monedei americane fata de cea europeana. Intarirea dolarului s-ar datora, in opinia lui Radu Luca, economist la bursa sibiana, aparitiei in SUA a fenomenului de stagflatie.

"Aceasta situatie consta in prezenta concomitenta a unei inflatii ridicate si a recesiunii economice, fenomen care a mai existat in America anilor '70, explica Luca. In acest context, este de asteptat ca Rezerva Federala sa majoreze din nou rata dobanzii, in sedinta din prima saptamana din mai. Pe de alta parte, motorul economiei europene, Germania, si-a revizuit tinta de crestere pentru 2005 de la 1,6 la 1%, ceea ce reprezinta un motiv suplimentar pentru vanzarea de euro", se mai arata in comunicatul trimis de Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.