Aportul in natura la capitalul social al unei firme, reconstituirea dreptului de proprietate, mostenirea sau donatia intre rude pana la gradul al IV-lea si schimbul imobiliar nu sunt taxate

Senatul a adus o serie de amendamente ordonantei de modificare a Codului fiscal, multe legandu-se de regimul de impozitare a veniturilor din tranzactii imobiliare. Nici tranzactiile cu valori mobiliare n-au scapat de noi modificari, ceea ce indreptateste oarecum intarzierea aplicarii taxelor majorate pe capital, la 1 iunie in loc de 1 mai.

De exemplu, Senatul a decis ca pentru calculul impozitului in cazul valorilor mobiliare se va folosi data dobandirii acestora. Senatorii au mai prevazut ca daca titlurile sunt tinute in portofoliu pe o perioada mai mare de 365 de zile de la data dobandirii, impozitul la vanzarea lor va fi de 1%, prevedere care va ramane in vigoare si dupa 1 ianuarie 2006. Castigul din tranzactionarea titlurilor intr-un termen mai scurt se impoziteaza cu 10%. In caz de pierdere, aceasta ramane la contribuabil.
Totodata, in cazul depozitelor bancare, data infiintarii lor este luata ca data de referinta in aplicarea cotei de impozitare de 10%.

In cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare s-a stabilit ca se supun impozitarii numai constructiile fara destinatie de locuinta si terenurile de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990.

De asemenea, impozitul de 10% se aplica doar in cazul in care proprietatea imobiliara este instrainata in mai putin de 3 ani. Daca transferul se efectueaza fara pret, impozitul va fi calculat pe diferenta dintre valoarea de expertiza in conformitate cu regulile camerelor notarilor publici si valoarea de baza a imobilului.

Aportul in natura la capitalul social si schimburile imobiliare nu sunt taxate

Pe de alta parte, tranzactiile imobiliare nu se impoziteaza daca este vorba de un aport in natura la capitalul social al unei firme. In aceeasi categorie intra si reconstituirea dreptului de proprietate, mostenirea sau donatia intre rude pana la gradul al IV-lea inclusiv si nu in ultimul rand, schimbul imobiliar.
Pierderea din transferul proprietatii imobiliare este considerata pierdere definitiva a contribuabilului.
Daca tranzactia imobiliara se face fara participarea unui notar, venitul trebuie declarat la organul fiscal in raza caruia se afla contribuabilul, iar in cazul in care este vorba despre un nerezident, declaratia se face la Administratia Financiara in raza careia se afla imobilul.

Accize platite de persoane fizice

In alta ordine de idei, potrivit unui amendament din Senat, persoanele fizice care introduc in tara iahturi si barci de agrement, cu sau fara motor, vor fi platitori de acciza. Prin ordonanta de modificare a Codului fiscal, acciza pentru aceste bunuri a fost fixata la 50%.

Un alt amendament vine sa rezolve problemele pescarilor care ar puta fi afectati de aceste masuri. Acciza va fi zero la achizitia barcilor de lungime mai mica de 7 metri si care au un motor de sub 15 cai putere.

Ordonanta de modificare a Codului fiscal a trecut deocamdata de Senat, luna trecuta, insa ea mai trebuie discutata, si eventual si amendata, la Camera Deputatilor. Este putin probabil ca ea sa isi mentina forma actuala, fie si numai prin faptul ca la Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor este presedinte Mihai Tanasescu, fostul ministru de Finante, sub mandatul caruia a fost infiintat Codul fiscal.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.