Recuperatorii de creante ajutati de inasprirea conditiilor de creditare Moldoveanu considera ca procesul recuperarii debitelor va fi mult facilitat “ in sensul in care bancile vor avea toate datele necesare recuperarii debitului respectiv si procedura de recuperare nu va mai fi ingreunata de viciile care apar ca urmare a usurintei cu care se dau creditele . De exemplu, creditul doar cu buletinul a generat extrem de multi debitori si recuperarea acestora este foarte dificila dat fiind faptul ca datele existente sunt foarte putine”.

Potrivit estimarilor Institutului National de Statistica (INS) valoarea totala a pietei recuperarii de creante din Romania se ridica la valoarea de 15 miliarde de euro, insa aici sunt incluse si sectoarele private si fiscal-bugetare ale statului roman. Pe viitor, se preconizeaza cresterea valorii totale a pietei, insa exact nu se poate estima de pe acum data fiind instabilitatea industriei recuperarii creantelor.

“Piata recuperarii creantelor este intr-o continua dezvoltare de multi ani si va continua sa se dezvolte atata timp cat vor exista situatii ce impun recuperarea creantelor. Piata recuperarii debitelor s-a dezvoltat rapid in acesti ani si de la clienti care erau impotriva externalizarii acestui serviciu am ajuns la externalizarea totala a serviciului juridic”, a explicat Moldoveanu.

In privinta sumelor recuperate, directorul de marketing si comunicare de la Urban si Asociatii a declarat: “Valoarea totala a creantelor recuperate se ridica la sute de milioane de euro si se asteapta o crestere considerabila si in acest an”.