2 Decembrie 2004 , de Oana Osman in Business
Schimbarea codificarii ISO a monedei nationale da peste cap activitatea exportatorilor
La putin timp dupa ce au anuntat partenerilor externi noile conturi IBAN, oamenii de afaceri si bancherii va trebui sa comunice o noua schimbare: codul ROL pentru leu devine RON. Devenit "greu" o data cu denominarea de anul viitor, leul isi va schimba si codificarea ISO. Din "Romanian Leu " ROL", aceasta se transforma in "Romanian New - RON.

O astfel de codificare este atasata fiecarei monede din lume si se constituie intr-un simbol dupa care ne-am obisnuit sa recunoastem, spre exemplu, dolarul american - in USD, euro - EUR, lira sterlina - GBP, francul elvetian - CHF, forintul maghiar - HUF, coroana ceheasca - CZK, dolarul canadian - CAD sau cel australian - AUD. Schimbarea pregatita de Banca Nationala poate crea in piata mai multe probleme decat s-ar crede, luand in consideratie ca nu se inlocuieste decat o litera cu alta.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a pus sub semnul intrebarii, in cadrul unui seminar pe tema denominarii organizat de BNR, necesitatea definirii unei noi monede. "Ca efect imediat, va trebui sa modificam toate conturile agentilor economici, astfel incat acestea sa contina RON in loc de ROL", spune Ghetea. Presedintele ARB anticipeaza o posibila deruta pe piata internationala, unde va trebui sa fie trimise cu cel putin sase luni inainte informatii despre noua schimbare.

Aceasta survine la putin timp dupa ce, in luna septembrie, au fost introduse noile conturi IBAN. Cei mai afectati de schimbare se anunta insa a fi exportatorii. "BNR face experiente pe banii si pe nervii nostri. De-abia s-a introdus sistemul IBAN, ca acum se modifica iar indicatorul la conturi, fara ca pe noi sa ne consulte cineva", spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Potrivit afirmatiilor sale, exportatorii va trebui sa faca addendum-uri la toate contractele cu partenerii straini, in care sa se precizeze schimbarea indicatorului de cont si data de la care aceasta este valabila. "Pentru noi, aceasta inseamna cheltuieli in plus si riscul de a zapaci complet partenerii externi", afirma Ionescu. Presedintele ANEIR spune ca exportatorii au avut probleme si la introducerea conturilor IBAN, in luna septembrie, pentru care, in momentul respectiv, au cerut o amanare de o luna de zile.

Dincolo de costurile pe care le va presupune noua schimbare, acestia se vor confrunta cu riscul de a nu incasa contravaloarea marfurilor livrate daca banii nu sunt trimisi de partenerii externi in conturile corecte. Pentru companii cu rulaje mari, pot aparea astfel probleme temporare de lichiditate, existand, la extrem, si riscul intrarii in blocaj financiar daca nu pot fi aranjate refinantari. Schimbarea ROL-RON ameninta sa creeze probleme serioase si companiilor de carduri, daca decizia finala in aceasta privinta nu va fi anuntata cat mai repede de catre Banca Nationala. "Putem face fata oricarei variante, numai sa stim din timp care va fi aceea.

Pentru noi, schimbarea este determinata nu doar de dimensiunile aplicatiei software pe care trebuie sa o dezvoltam, ci si de faptul ca este un singur furnizor de tehnologie, care trebuie sa afle foarte rapid varianta aleasa", spune Catalin Cretu, Area Manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul Visa. Atat Visa, cat si Mastercard au desemnat cate un manager de proiect pentru a se ocupa de problemele denominarii. "Noi ar fi trebuit sa ne apucam de lucru alaltaieri.

O perioada de sase luni este necesara doar pentru a comunica partenerilor noile cerinte, nu si pentru a le implementa", adauga Cretu. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu a exclus posibilitatea ca decizia in privinta schimbarii codificarii monedei nationale sa fie modificata, daca specialistii vor cadea de acord ca diferentierea intre leul vechi si cel nou nu este necesara. Pana acum insa, Banca Nationala a Romaniei nu a facut nici o precizare foarte clara in acest sens.

Schimari succesive de conturi

Schimbarea datorata inlocuirii codificarii ISO a monedei nationale vine la scurt timp dupa o alta modificare de sistem la care a trebuit sa se adapteze toate companiile.

Incepand cu data de 1 septembrie 2004, conturile bancare din Romania au, in mod obligatoriu, o structura standard, cunoscuta pe scurt sub numele IBAN (International Bank Account Number). Aceasta reprezinta un sir de caractere care identifica in mod unic la nivel international contul unui client la o institutie, cont utilizat pentru procesarea platilor in cadrul sistemelor de plati sau prin scheme de tip banci corespondent.

Pana la 1 septembrie, codul IBAN a circulat in paralel cu alte sisteme.

Din 1 septembrie 2004, instructiunile de plata receptionate sau initiate de institutii, precum si instructiunile de plata transfrontaliera catre statele membre UE, in euro sau orice moneda care a fost comunicata catre Comisia Europeana, contin codurile conturilor reprezentate in structura IBAN.

Daca o plata realizata dupa 1 septembrie se face catre un cont care nu are structura IBAN, institutia bancara va refuza procesarea.
Capital

Sursa: Capital

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Leul isi schimba palaria si modifica toate conturile.


Ultima ora din Business pe 9AM