Titlurile de stat se vor tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti din 4 august, a anuntat presedintele director general al institutiei, Stere Farmache

Dupa 12 ani, investitorii din piata de capital vor putea beneficia de toate avantajele acestui tip de instrument financiar cu risc minim, a carui listare a fost asteptata si ceruta ani la rand de toti participantii la piata.

Finalizarea procesului de listare a titlurilor de stat la BVB s-a concretizat dupa eforturile depuse, incepand cu luna martie a acestui an, de BVB, CNVM, BNR, MEF si Depozitarul Central, adoptand solutia care permite tranzactionarea simultana a titlurilor de stat pe piata interbancara si la BVB, in conditiile in care nu vor exista emisiuni de titluri de stat dedicate exclusiv uneia dintre cele doua piete.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a explicat ca finalizarea acestui proces a necesitat o activitate ampla a tuturor institutiilor implicate.

Astfel, a fost nevoie de elaborarea actelor normative, de incheierea de conventii, de o testare a sistemelor informatice pentru a nu exista erori si de modificarea regulamentelor. "Cred ca este un semn ca economia romaneasca a ajuns la o maturitate care sa dea consecventa unei piete secundare de titluri de stat", a declarat acesta.

Incepand de luni, vor fi listate titluri de stat din 26 de emisiuni cu maturitate mai mare de un an, cu o valoare nominala de 10 000 de lei, in valoare totala de 8 miliarde lei.

Ministrul a mai explicat ca era nevoie de aceasta perioada de informare intre anuntul lansarii si inceperea tranzactionarii la bursa a titlurilor de stat.

"Este in practica BVB sa anunte o astfel de listare si apoi sa lase sa treaca o perioada in care sa conlucreze cu investitorii, dar si cu Asociatia Brokerilor, pentru buna functionare a sistemului", a declarat presedintele BVB, Stere Farmache, precizand ca piata secundara va merge in paralel cu cea interbancara.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.