Romania aplica cel mai scazut impozit asupra veniturilor persoanelor fizice, de 16%, cele mai mari taxe asupra veniturilor populatiei - de 59% - fiind impuse in Danemarca, se arata in raportul realizat de Directoratul pentru Taxe si Uniune Vamala al Comisiei Europene si de biroul european de statistica Eurostat.

Media impozitului pe veniturile persoanelor este de 38,7% in cadrul Uniunii Europene (UE), neschimbata din 2006. In zona euro, media impozitului pe veniturile persoanelor este de 40,24%. In afara de Romania, doar Slovacia mai aplica un impozit de sub 20% asupra veniturilor persoanelor, acesta fiind de 19%. Bulgaria impoziteaza veniturile personale cu 24%.

Țarile nordice si cele din Benelux au cele mai ridicate niveluri de taxare pe venitul persoanelor fizice, de peste 50%. Astfel, dupa Danemarca, cu 59%, urmeaza Suedia, cu 56,55%, Olanda, cu, 52%, Finlanda, cu 50,46%, si Belgia, cu 50%.

In ce priveste impozitele aplicate pe profitul companiilor, tarile din UE au tendinta de a le reduce, in 2008 inregistrandu-se o scadere de 0,9 puncte procentuale fata de anul anterior. Media in cadrul UE este de 23,59%, in timp ce in zona euro aceasta se situeaza la 26,45%.

Șapte dintre statele membre au redus, anul trecut, cota de impozitare a profitului companiilor, cele mai mari reduceri fiind efectuate de Germania, cu 8,9 puncte procentuale pana la 29,8%, si de Italia - 5,9 pp pana la 31,4%.

Companiile care platesc cele mai ridicate impozite pe profit sunt cele din Malta, unde rata de impozitare este de 35%. Spre deosebire, cele mai mici cote de impozit pe profit le platesc companiile care au activitati in Bulgaria si Cipru, de 10%. In Romania, impozitul pe profitul companiilor este de 16%, al saselea cel mai mic nivel din UE.