Din totalul de 61 de societati cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), doar 19 au anuntat dividende pe 2004. Pentru majoritatea emitentilor, acordarea de dividende constituie o decizie dificila, drepturile actionarilor fiind vazute ca o povara ce preseaza bugetul firmei. Cel mult, distribuirea profitului catre actionari e interpretata ca o investitie in imagine.

Drept urmare, si anul acesta vorbim de dividende de ordinul sutelor de lei sau, in foarte putine cazuri, de cateva mii de lei/actiune. Exista si exceptii, dar numai pentru titluri cu valori nominale de sute de mii de lei. Performera este societatea Turbomecanica, al carei PER este 12,68. Analistii pietei spun ca, si in acest an, a ramas neschimbata mentalitatea potrivit careia investitorul ar trebui sa urmareasca nu atat castigurile din dividende, cat pe cele provenite din evolutia preturilor, la Bursa - o teorie care ar putea fi valabila daca detinatorilor de titluri li s-ar oferi cel putin actiuni noi, in loc de dividende, in conformitate cu numarul si valoarea celor detinute la termenul de referinta.

Pe de alta parte, comparand valoarea dividendului ce se acorda pe 2004 cu pretul la care s-a vandut actiunea in ultima tranzactie (sa zicem, saptamana trecuta), ajungem la concluzia ca acea parte din profit ce se distribuie catre actionari este de cel putin 10 ori mai mica decat valoarea actiunii. Ceea ce i-a determinat pe analisti sa concluzioneze ca "piata romaneasca de capital se mentine eminamente speculativa, cu investitii asociate exclusiv evolutiei valorii titlurilor"...

SIF-urile dau intre 500 si 650 lei/actiune

Societatile de Investitii Financiare (SIF) au hotarat, in recentele sedinte AGA, sa-si imparta profiturile sub forma de dividende, valoarea acestora osciland intre 500 lei/actiune (la SIF 1 - Banat-Crisana si SIF 4 - Muntenia) si, respectiv, 650 lei/actiune (la SIF 3 - Transilvania si SIF 5 - Oltenia). Detinatorii de titluri SIF 4 - Moldova vor primi drept dividende cate 600 lei/actiune.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.